Η ΟΡΕΙΝΗ ΑΧΑΪΑ

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ

Η περιοχή που έχει σαν κέντρο της την πόλη των Καλαβρύτων αποτελεί ένα ευνοημένο από την φύση εκτεταμένο οροπέδιο, που περιτριγυρίζεται από τους ορεινούς όγκους του Χελμού, του Ερυμάνθου, του Παναχαϊκού και του Κλωκού. Ειδικότερα, ο εντυπωσιακός ορεινός όγκος του Χελμού, με τους γιγαντιαίους απορρώγες βράχους που σχηματίζουν τις ορθοπλαγιές του, είναι αυτός που δίνει στην περιοχή τον μοναδικά ρωμαλέο και έντονα ορεινό χαρακτήρα της. Η επιβλητικά κυρίαρχη παρουσία του Χελμού είναι που προσδίδει μιαν ιδιαίτερη αρχαϊκή, κι ίσως μυστηριακή, αύρα στην περιοχή. Μια περιοχή που ο υδάτινος πλούτος της και η ευφορία των εδαφών της θα την προόριζαν για μιαν πιο ειδυλλιακή μοίρα, αν η σκιά του Χελμού δεν την επικάλυπτε με την υπέρκοσμη ομορφιά του. Φαίνεται μάλιστα πως αυτό το πέτρινο μνημείο της φύσης είχε γοητεύσει την ανθρώπινη ψυχή από τα πολύ πρώιμα χρόνια της παρουσίας του ανθρώπου στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να το ντύσει με την αχλύ του μύθου και να βάλει ακόμα κι αυτούς τους πέτρινους θεούς της να το σέβονται και να το προστατεύουν. Στα ύδατα της Στυγός, που ρέουν από την κορυφή του ορκίζονταν οι θεοί κι ήταν ο όρκος αυτός ο πιό μεγάλος. Στα ίδια αυτά νερά έλουσε η Θέτις τον μικρό Αχιλλέα για να τον κάνει απρόσβλητο.

Ο,τι δεν μπόρεσαν να τιθασεύσουν οι αρχαίοι θεοί, το ημέρεψε ο ανθρώπινος μόχθος, που από τα προϊστορικά χρόνια βρήκε σε αυτήν την υψηλή γωνιά γης το κρυφό λίκνο του πολιτισμού του. Ένας πολιτισμός ταπεινός, λιτός, αλλά και υπερβατικός. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο αρχαίος ιστορικός Πολύβιος αν και εχθρικός προς τους κατοίκους της περιοχής μαρτυρεί την θεοσέβεια και την πίστη στις αρχαϊκές παραδόσεις του πληθυσμού της. Το τίμημα, όμως, αυτής της ξεχωριστής μοίρας, να ζει κανείς στην σκιά του πνευματικού βουνού, ήταν συχνά σκληρό· και το βιβλίο της ιστορίας αυτού του στενού τόπου είναι γεμάτο με σελίδες τραγικές, με τελευταία αυτήν της σχεδόν ολοκληρωτικής και αποτρόπαιας σφαγής του ανδρικού πληθυσμού των Καλαβρύτων από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις το 1943.

Σήμερα, η δημιουργία και η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου δίνει την εντύπωση ότι ο άνθρωπος έχει τιθασεύσει οριστικά το φοβερό βουνό. Όμως, ο ευαίσθητος επισκέπτης θα αναγνωρίσει αμέσως την πνευματική ιδιαιτερότητα του τόπου και θα αναζητήσει να ανακαλύψει τα ίχνη της. Αλλά κι αυτός που αναζητά ανάπαυση και  αναψυχή θα μπορέσει να βρει έναν τόπο πολύ ευγενικό και όμορφο με τον τρόπο που η ομορφιά κι η ευγένεια του να είναι εύκολα αναγνωρίσιμες.