Η ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η περιοχή της Καβάλας κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, η πόλη όμως εισέρχεται στην ιστορία τον 7ο π.Χ. αι. με το όνομα Νεάπολις, όταν και ιδρύθηκε από τους Θάσιους. Τον 4ο π.Χ. αι. θα καταλυθεί η αυτονομία της από τον Φίλιππο Β΄ και θα υποβιβαστεί σε επίνειο των γειτονικών Φιλίππων. Με την κατάρρευση του Μακεδονικού Βασιλείου θα περιέλθει στα χέρια των Ρωμαίων. Σε αυτήν θα αποβιβαστεί το 49 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος, κάνοντας την έτσι το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος όπου κηρύχθηκε η νέα πίστη από τον Απόστολο των Εθνών.

Από τον 8ο αι. είναι γνωστή με το όνομα Χριστούπολις. Στα βυζαντινά χρόνια ήταν η πιο σημαντική ναυτική βάση μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης, μέχρι τον 12ο αι. που καταστράφηκε από τους Σταυροφόρους. Μετά την ανακατάληψή της από τους Έλληνες και για τους επόμενους δύο αιώνες γνώρισε αρκετές προσπάθειες ανάταξης της παλαιάς ακμής της.

Η οθωμανική περίοδος ξεκινά με την πλήρη καταστροφή της πόλης και τον υποβιβασμό της σε στρατιωτικό σταθμό. Από το τέλος του 15ου αι. η πόλη αναφέρεται με το σημερινό της όνομα, ενώ λίγα χρόνια αργότερα αρχίζει πάλι να κατοικείται από πρόσφυγες Ισπανοεβραίους. Στα μέσα του επόμενου αιώνα η Καβάλα γίνεται σημαντική για τους Οθωμανούς, που την προικίζουν με σημαντικά κτήρια και εντυπωσιακές κατασκευές.

Από τα μέσα του 19ου αι. η μικρή Ελληνική κοινότητα της πόλης έχει ισχυροποιηθεί αρκετά, ώστε να είναι σε θέση να κατασκευάζει τα δικά της σχολεία και νοσοκομεία. Τον Σεπτέμβριο του 1913 η πόλη θα ενσωματωθεί στο Ελληνικό Κράτος και λίγα χρόνια μετά θα δεχθεί χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Αυτός ο μεγάλος προσφυγικός πληθυσμός θα της δώσει την νέα κοινωνική και αναπτυξιακή δυναμική που θα την κάνει την Καβάλα του σήμερα.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.