ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η Καβάλα είναι μια πόλη φημισμένη για την ομορφιά της. Η ομορφιά της αυτή είναι αποτέλεσμα τόσο της έξοχης φυσικής της θέσης, όσο και της πλούσιας κοινωνικής και πολεοδομικής της ιστορίας, που τα σημάδια της στολίζουν τον ιστό της πόλης.

 

 

Στα ανατολικά του λιμανιού βρίσκεται η χερσόνησος της Παναγίας, όπου πάνω της είναι χτισμένη η Παλιά πόλη της Καβάλας. Μια συνοικία μαγευτικής ανατολίτικης ομορφιάς, γεμάτη γραφικά δαιδαλώδη δρομάκια και παλιά ρομαντικά κτίρια από τα χρόνια της οθωμανικής ακμής της πόλης. Η περιδιάβαση των σοκακιών είναι αξέχαστη εμπειρία για τον επισκέπτη.

 

 

 

Στην κορυφή της Παλιάς πόλης δεσπόζει το κάστρο (ακρόπολη) της Καβάλας. Το κάστρο, στην σημερινή του μορφή, κτίσθηκε τον 15ο αι., ενώ σήμερα προσφέρει στον επισκέπτη πανοραμικές όψεις της σύγχρονης και της παλιάς πόλης. Το υπαίθριο θέατρό του φιλοξενεί πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στην πλατεία της Παλιάς πόλης σώζεται το σπίτι του Μεχμέτ Αλή, ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας. Κομψό δείγμα Μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Στα δυτικά της χερσονήσου, πάνω από το λιμάνι, βρίσκεται το Ιμαρέτ. Εντυπωσιακό δείγμα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 19ου αι., ιδρυμένο από τον Μεχμέτ Αλή. Λειτούργησε ως μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο και ως πτωχοκομείο για τους άπορους της πόλης. Σήμερα, ανακαινισμένο, έχει δοθεί σε τουριστική χρήση.

 

 

Το μνημείο που χαρακτηρίζει την πόλη σαν κατεξοχήν τοπόσημό της είναι οι Καμάρες. Πρόκειται για το Βυζαντινό Υδραγωγείο της πόλης, όπως επισκευάσθηκε και αναμορφώθηκε τον 16ο αι. από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Από το εντυπωσιακό αυτό έργο, που τροφοδοτούσε κάποτε με νερό την Παλιά πόλη, διατηρούνται σήμερα 60 αψίδες, με συνολικό μήκος κατασκευής 280 μ. και με μέγιστο ύψος 25 μ.

 

 

Στην Καβάλα, από τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής ακμής του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αι., σώζονται ένα πλήθος από θαυμάσια κτήρια εκλεκτικιστής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, που στολίζουν την πόλη, δίνοντάς της μια μοναδική αύρα αρχοντιάς. Τα αξιολογότερα από αυτά είναι:

 

 

 

Η εντυπωσιακή Μεγάλη Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας Καβάλας, που κτίσθηκε το 1909, από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών και βρίσκεται δίπλα στο δημαρχείο της πόλης.

 

 

 

Η Μονή Λαζαριστών, που κτίσθηκε στο διάστημα 1888-1892 και χρησιμοποιήθηκε ως Γαλλικό προξενείο.

Το Δημαρχείο, που κτίσθηκε το 1895, σαν μικρογραφία ουγγρικού πύργου, από τον Ούγγρο καπνέμπορο Pierre Herzog και από το 1937 στεγάζει την δημοτική αρχή της πόλης.

 

Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Μπαρ, Αξιοθέατα, Ενοικιάσεις, Δραστηριότητες και Αγορά στον τόπο προορισμού

Newsletter
Επικοινωνήστε μαζί μας
Τμήμα Τουρισμού
+30 2610 454045 (Δευ-Παρ 9:00-17:00)
Υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Ανάλυση & Σχεδίαση από Knowledge AE      © filoxeno.com

MHTE: 0414Ε70000123001
Espa Image

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.