ΟΙΚΙΣΜΟΙ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Καλάβρυτα

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑΤα Καλάβρυτα είναι χτισμένα στην θέση της αρχαίας αρκαδικής πόλης Κύναιθας. Βρίσκονται σε υψόμετρο 750μ. στις υπώρειες του Χελμού και έχουν έναν πληθυσμό από περίπου 2000 κατοίκους.

Το όνομα τους σημαίνει “καλές βρύσες” και αναφέρεται ήδη κατά την εποχή της Φραγγοκρατίας σαν Calavrote.
Σήμερα τα Καλάβρυτα αποτελούν τουριστικό θέρετρο όλες τις εποχές του χρόνου, λόγω της προνομιακής τους θέσης και του σπάνιου φυσικού κάλλους.

Ο Τόπος Θυσίας των Καλαβρυτινών είναι ένα από τα ξεχωριστά μνημεία της πόλης. Βρίσκεται στο λόφο του Καπή, 500 μέτρα από το κέντρο των Καλαβρύτων. Εκεί, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδηγήθηκαν και εκτελέστηκαν όλοι οι άντρες της περιοχής από 14 ετών και πάνω, από τους Γερμανούς.


Λουσοί

ΠΥΡΓΟΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑΙΩΝΟι Λουσοί είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 1100μ. στην καρδιά μιας περιοχής άγριας φυσικής ομορφιάς, στους πρόποδες του ελατοδάσους του Χελμού και αποτελούν έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας. Είναι ένα χωριό με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, εξαίρετα έργα των φημισμένων Λαγκαδινών μαστόρων.Απέχει μόλις 12χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων, ενώ δίπλα στον οικισμό βρίσκονται τα Σπήλαια Λιμνών που είναι από τα πιο επισκέψιμα σπήλαια στην Ελλάδα. Επίσης πολύ κοντά βρίσκονται τα ερείπια της πόλης των αρχαίων Λουσών με το Ιερό της Αρτέμιδος Ημερασίας. Τέλος στούς Λουσούς θά δείτε τον πύργο της ιστορικής οικογένειας των Πετιμεζαίων ή Πετμεζαίων.


Κέρτεζη

Το Καλαβρυτινό κεφαλοχώρι Κέρτεζη βρίσκεται σε υψόμετρο 822 μέτρα, δυτικά της πόλης των Καλαβρύτων, στους πρόποδες των Καλλιφωνίων ορέων. Μπροστά της απλώνεται η κοιλάδα του Ερασίνου (Βουραϊκού) ποταμού. Περιβάλλεται από δάση καστανιάς, ελάτης και βελανιδιάς. Στην εδαφική της έκταση υπάρχουν τρεις βασικές πηγές του Ερασίνου ποταμού. Η αρχαία Νερομάνα, το Κεφαλόβρυσο και το Μάτι. Επίσης υπάρχουν και οχτώ εγκαταλελειμμένοι νερόμυλοι.


Ζαχλωρού

ΖΑΧΛΩΡΟΥΗ Ζαχλωρού είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός, ιδρυμένος στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, από πρόσφυγες που ήρθαν από τα χωριά της Ηπείρου στην Πελοπόννησο. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 640μ., μέσα στο ξεχωριστό Φαράγγι του Βουραϊκου και περιβάλλεται από το μεγάλο δάσος από πεύκα, καστανιές, έλατα και προσφέρει στον επισκέπτη στιγμές ηρεμίας και γαλήνης.

Βρίσκεται σε απόσταση 12χλμ. από τα Καλάβρυτα, στο μέσο της διαδρομής του οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων. Από το σιδηροδρομικό σταθμό της Ζαχλωρούς ξεκινάει μονοπάτι, που συνδέει τη Ζαχλωρού με το Μέγα Σπήλαιο (η διαδρομή διαρκεί περίπου 45 λεπτά).

Στη Ζαχλωρού υπάρχουν προσεγμένοι ξενώνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και όμορφες παραδοσιακές ταβέρνες.

 

Ανω & Κάτω Βλασία

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣε υψόμετρο 800μ., στην βορεινή πλαγιά του Ερυμάνθου, μέσα στο πυκνό ελατοδάσος στέκονται η Άνω και η Κάτω Βλασία. Αυτά τα δύο μικρά γραφικά χωριά απέχουν περίπου 25χλμ. από τα ιστορικά Καλάβρυτα και βρίσκονται πάνω στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει την Πάτρα με τα Καλάβρυτα μέσω Χαλανδρίτσας, σε απόσταση περίπου 46χλμ. από την Πάτρα.

Στην Βλασία υπήρχε από παλιά ορεινός τουρισμός, καθώς το χωριό ήταν πασίγνωστο, για το υγιεινό του κλίμα, θέρετρο. Από τη δεκαετία του 1930 πολλοί παραθεριστές ανέβαιναν στην Άνω Βλασία, ενοικίαζαν τα πέτρινα σπίτια του χωριού και περνούσαν μέσα στη δροσιά και τα κρύα νερά τα καλοκαίρια τους. Ακόμη σήμερα τα περισσότερα σπίτια του χωριού διατηρούν την παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική τους. Πολλά είναι έργα Λαγκαδιανών και Ηπειρωτών μαστόρων οι οποίοι δούλεψαν με την άφθονη ντόπια καστανοκόκκινη πέτρα, τον πηλό και τα ελατίσια δοκάρια.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκεται το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου Λεοντίου.

Ομως το πιο γνωστό αξιοθέατο του χωριού είναι ο καταρράκτης του Αγίου Ταξιάρχη. Νερά από διάφορες κατευθύνσεις σμίγουν πάνω από μια σπηλιά με τρύπια οροφή, πέφτουν με ορμή μέσα σε μια σκοτεινή λίμνη και συνεχίζουν για να ενωθούν με το Σελινούντα.

 

Ζαρούχλα

ΖΑΡΟΥΧΛΑΗ Ζαρούχλα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1040μ., στις ΝΑ πλαγιές του Χελμού. Πρόκειται για ορεινό θέρετρο που απέχει 35χλμ. από την Ακράτα, 38χλμ. από τα Καλάβρυτα και 18χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο.

Ο οικισμός έχει μεσαιωνική καταγωγή, όπως μαρτυρούν οι δύο βυζαντινές εκκλησίες του. Στην Ζαρούχλα υπάρχουν και πολλά πυργόσπιτα από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Το ένα από αυτά μάλιστα έχει ανακαινισθεί και λειτουργεί σαν ξενώνας. Το όμορφο χωριό, το πνιγμένο στο πράσινο και στα παγωμένα νερά, έχει αρκετά ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές και αποτελεί γνωστό ορεινό τουριστικό προορισμό της περιοχής, καθώς βρίσκεται στην καρδιά μιάς περιοχής με σημαντικά αξιοθέατα, όπως οι εκπληκτικές ορεινές λίμνες Τσιβλού και Δόξας.
.