ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΧΕΛΜΟΣ 1903Στην ορεινή Αχαΐα, όπως στά περισσότερα ορεινά μέρη της νότιας Ελλάδας, φαίνεται να κυριαρχούν στο τραπέζι τα κρεατικά. Ομως αυτή είναι η μισή αλήθεια, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις χάρη στην σύγχρονη κρεοφαγία και την τουριστική ευκολία. Η άλλη μισή είναι ότι το οροπέδιο των Καλαβρύτων είναι ένας χώρος που τα πλούσια νερά, τα εξαιρετικά χώματα και οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν από τα πανάρχαι χρόνια ένας τόπος με εξαιρετικά γεωργικά προϊόντα. Ισως το κορυφαίο είναι το περίφημο κερτεζίτικο φασόλι, ένα από τα πιό νόστιμα φασόλια που μπορεί να βρεί κανείς διεθνώς. Εφόσον βέβαια το βρει και έχει να το πληρώσει, καθώς η παραγωγή του είναι μικρή για να καλύψει την σύγχρονη αγορά. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι στα χώματα αυτά ο εκλεκτικός επισκέπτης θα ανακαλύψει μια πληθώρα εξαιρετικών τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Είναι αλήθεια ότι η κυριαρχία του κρέατος εδώ πάνω δεν είναι απλά μία ακόμη εκδοχή της σύγχρονης κρεοφαγίας. Από πολύ παλιά η ιδιαίτερη ποιότητα της βλάστησης του Χελμού είχε σαν αποτέλεσμα τα κοπάδια που έβσκαν εδώ πάνω να φημίζονται για την ποιότητα του κρέατος και του γάλατός τους. Σαν αποτέλεσμα περιοχή έχει πολύ ανεπτυγμένη την τυροκομία με πιό φημισμένο προϊόν της, αλλά όχι μοναδικό, την ονομαστή φέτα Καλαβρύτων.

Αλλά αυτά τα βουνά είχαν πάντα πολύ καλό όνομα και για τα αμπέλια που καλλιεργούνταν στις πλαγιές τους. Στην Αχαΐα υπάρχουν δύο ζώνες αμπελοκαλλιέργειας, της Αιγιαλείας και της Πάτρας, που δίνουν τέσσερα κρασιά Π.Ο.Π. Το μόνο ξηρό φτιάχνεται από Ροδίτη Π.Ο.Π., με την ιδιαίτερη έντονη γεύση των οτεινών αμπελώνων. Τα υπόλοιπα τρία είναι γλυκά Π.Ο.Π. Το Μοσχάτο Πατρών και το Μοσχάτο Ρίου, που παράγονται από το λευκό μοσχάτο γνωστό ως Muscat blanc à Petis grains. Και η παγκοσμίως Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη Πατρών, που παράγεται από το σταφύλι Μαυροδάφνη και Μαύρη Κορινθιακή σταφίδα.

Επίσης η περιοχή είναι γνωστή για τα ιδιαίτερα τοπικά γλυκά της με κορυφαία την Ροδοζάχαρη Αιγίου. Οσο για τα πατρινά λουκούμια αποτελούν από μόνα τους ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Τέλος, ιδιαίτερο προϊόν της φημισμένης από πολύ παλιά τοπικής ποτοποΐας αποτελεί η τεντούρα, που δίνει το άρωμα και το χρώμα της στην Πάτρα.