ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η Λευκάδα, παρόλη την μεγάλη τουριστική και οικοδομική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, διατηρεί πολλή από την αρχιτεκτονική ομορφιά και γραφικότητα της. Τόσο η παλιά πόλη της Λευκάδας όσο και πολλά από τα χωριά της, με την ιδιότυπη λευκαδίτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών τους και με την μεσαιωνική οργανική πολεοδομία τους δίνουν στον επισκέπτη το ιδιαίτερο αίσθημα μιας ρομαντικής αναψυχής. Κι όλο αυτό το σκηνικό, βέβαια, μέσα σε μια φύση που πάλλει από ζωή και ομορφιά.

 

Η παλιά πόλη της Λευκάδας

Το πρώτο που συναντά ο επισκέπτης της Λευκάδας, όταν περνά την μακρυά γέφυρα που ενώνει το νησί με την ενδοχώρα, είναι η πόλη της Λευκάδας. Η παλιά πόλη είναι από τις ομορφότερες μικρές νησιωτικές πόλεις της πατρίδας μας, καθώς έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος της γραφικής της ρυμοτομίας και της λευκαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Η περιήγηση στα στενά της δρομάκια, με τις μικρές, κρυμμένες πλατείες της, τις αρχοντικές εκκλησίες και τα ευγενικά περιγράμματα των σπιτιών της, μεταφέρουν τον επισκέπτη στο βενετσιάνικο παρελθόν της πόλης.

Στην Λευκάδα όλα είναι μικρά και χαριτωμένα, με έναν αέρα πνευματικής ευγένειας. Οι εκκλησίες της πόλης είναι μνημεία του παρελθόντος της, όπου το βενετσιάνικο μπαρόκ συνδυάστηκε με την λευκαδίτικη κλίμακα σε ένα πολύ χαριτωμένο αποτέλεσμα. Πολλές από αυτές ήταν ιδιωτικές περιουσίες αρχοντικών οικογενειών και διακοσμήθηκαν αφειδώς από σημαντικούς Επτανήσιους καλλιτέχνες.

Αλλά και η σύγχρονη ζωή είναι πολύ έντονη εδώ, μιας και η Λευκάδα είναι πολύ αγαπημένος προορισμός τουριστών από όλον τον κόσμο. Ιδιαίτερα όσων αγαπούν τον ιστιοπλοϊκό τουρισμό. Η εντυπωσιακή μαρίνα της Λευκάδας κατακλύζεται από χιλιάδες σκάφη κάθε χρόνο. Η εκτεταμένη παραλιακή της ζώνη και ο πανέμορφος κεντρικός δρόμος της παλιάς πόλης είναι γεμάτα από εξαιρετικά μαγαζιά, που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη και κάνουν την πόλη να σφύζει από ζωή.

Κάθε καλοκαίρι σημαντικότατα Φεστιβάλ και διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις αναδεικνύουν την πολιτιστική γονιμότητα αυτού του μικρού τόπου και προσελκύουν χιλιάδες φίλους της μουσικής και των τεχνών.

Και το πιο σημαντικό· η Λευκάδα δεν είναι η πόλη που ξυπνά από τον λήθαργο κάθε καλοκαίρι. Η Λευκάδα είναι ζωηρή, όμορφη και κοσμοπολίτικη όλον τον χρόνο. Κάθε εποχή με έναν ιδιαίτερο, αλλά πάντα όμορφο και απροσποίητο, τρόπο.

 

Τα χωριά της Λευκάδας

Η Λευκάδα είναι διάσπαρτη από πανέμορφα, γραφικά χωριά. Παραθαλάσσια και ορεινά. Παραδοσιακά και τουριστικά. Είναι αδύνατο εδώ να τα παρουσιάσουμε όλα, αλλά είναι πολύ εύκολο να τα γνωρίσει ο επισκέπτης μέσα από τις θαυμάσιες, εύκολες και σύντομες οδικές διαδρομές του νησιού. Ενδεικτικά αναφέρουμε, σαν αφετηρίες ή προορισμούς αυτών των διαδρομών:

Ο γραφικότατος Άγιος Νικήτας, μόλις 13 χλμ ΝΔ της Λευκάδας, είναι από τις πιο γνωστούς και αγαπημένους προορισμούς του Ιονίου. Ένα μικρό στολίδι στις φημισμένες Δυτικές ακτές του νησιού.

Το κοσμοπολίτικο Νυδρί, 16 χλμ Ν της Λευκάδας, που κάθε χρόνο φιλοξενεί χιλιάδες παραθεριστές και από όπου φεύγουν δεκάδες καραβάκια για τις μικρές κρουαζιέρες στα γύρω γραφικά νησάκια. Το ορίζοντά του τον στολίζει η Μαδουρή, το νησί του Βαλαωρίτη, και στο βάθος ο φημισμένος Σκορπιός.

Τα γραφικότατα Σύβοτα, 16 χλμ πιο Νότια από το Νυδρί, στο βάθος ενός από τους πιό όμορφους κόλπους του Ιονίου. Ένας προορισμός μαγευτικής ομορφιάς.

Η δημοφιλής στους ιστιοπλόους Βασιλική, 20 χλμ ΝΔ από το Νυδρί, είναι το λιμάνι του Νότου του νησιού, η δεύτερη μεγάλη του ιχθυόσκαλα και η πύλη του προς την Κεφαλονιά. Μόλις 15 χλμ από το παγκόσμια φημισμένο Πόρτο Κατσίκι.

Στο κέντρο του νησιού, βασίλισσα της ορεινής Λευκάδας, στέκει η Καρυά, μόλις 15 χλμ από την πόλη. Από εδώ μπορεί ο επισκέπτης να επισκεφτεί τα γραφικά ορεινά χωριά του νησιού και να έχει πρόσβαση τόσο στις μαγευτικές παραλίες των Δυτικών ακτών, όσο και στις κοσμοπολίτικες των Ανατολικών και του Νότου.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.