ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

 

Βουνά μεγάλα και ονομαστά—Όλυμπος, Πιέρια και Τίταρος—με δάση πυκνά και πλούσια, ποτάμια, παράκτιοι υδροβιότοποι, εύφορες πεδινές περιοχές και εκτεταμένες θαλάσσιες ζώνες συνθέτουν το περιβαλλοντικό μωσαϊκό της Πιερίας. Ένας τόπος αληθινά πλούσιος περιβαλλοντικά, παρόλη την μικρή του έκταση. Ένας τόπος με ιδιαίτερη οικολογική και αισθητική αξία.

 

 

 

Τα τοπία εναλλάσσονται με εντυπωσιακό τρόπο και μαγεύουν τον επισκέπτη. Από τις απόκρημνες βραχώδεις πλαγιές του Ολύμπου στα πυκνοδασωμένα μονοπάτια των Πιερίων, όπου η παρουσία του νερού δίνει την αίσθηση μιας έκρηξης ζωής, κι από κει στις ήρεμες πεδιάδες που σβήνουν στην ατελείωτη ακτογραμμή, ο επισκέπτης έχει την εντύπωση ότι ζει μια σύνοψη της φυσικής ομορφιάς και του φυσικού μεγαλείου του τόπου μας.

Ο γεωφυσικός πλούτος της Πιερίας έχει το αντίστοιχό του στον βιολογικό της πλούτο. Η χλωρίδα της είναι από τις πιο πλούσιες στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, αφού τα βουνά της είναι αληθινά βοτανικά θησαυροφυλάκια. Μόνον ο Όλυμπος έχει πάνω από 1700 είδη φυτών (το 25% της ελληνικής χλωρίδας), από τα οποία τα 26 συναντώνται μόνο σε αυτόν σε όλον τον κόσμο.

Ανάλογος είναι και ο πλούτος της πανίδας της Πιερίας και μάλιστα ο ορνιθολογικός, καθώς η ποικιλία των ενδιαιτημάτων, όπου ψηλά βουνά γειτονεύουν με σημαντικούς υδροβιότοπους, την κάνει έναν τόπο ιδανικό για τα πουλιά.

Στην Πιερία ο λάτρης της φύσης θα βρει τον παράδεισό του· κι αυτός που ποτέ δεν συγκινήθηκε από την φυσική ομορφιά εδώ θα την γνωρίσει και θα την ερωτευτεί.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.