ΓΕΥΣΕΙΣ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η μοναδική ποικιλία του Νομού Καβάλας σε φυσικά τοπία, η “πολυπολιτισμικότητα” του πληθυσμού του και η μακραίωνη εμπειρία των φυσικών του πόρων, έχουν το αντίκρυσμά τους και στην τοπική κουζίνα: καρποφόρα γή, πλούσιοι ψαρότοποι και μυρωμένα βουνά, δίνουν τις πρώτες ύλες για την Μακεδονίτικη κουζίνα, που αγαπά τις γλυκιές πιπεριές, τα γεμιστά λαχανικά και τα όσπρια, την Καππαδοκική κουζίνα, με τις δυνατές πικάντικες γεύσεις, και την ιδιαίτερη μαυροθαλασσίτικη Ποντιακή κουζίνα. Σε αυτήν την εξίσωση αν βάλει κανείς και την ιδιαίτερη αγάπη των Καβαλιωτών για την χαρά της ζωής, θα έχει ένα γαστρονομικό αποτέλεσμα μοναδικής ποιότητας.

Η Καβάλα είναι το μεγαλύτερο αλιευτικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν ότι είναι φημισμένη για τις ψαροταβέρνες και τα ουζερί, με την απίστευτη ποικιλία και την υψηλή ποιότητα των θαλασσινών μεζέδων και των ψαριών τους. Ιδιαίτερη αγάπη δείχνουν οι Καβαλιώτες στα πιάτα από μύδια, αλλά και σε πιο ιδιαίτερα πιάτα, όπως τον γαύρο τυλιγμένοσε αμπελόφυλλα ή την ρέγγα σαγανάκι και τους χταποδοκεφτέδες.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ρόλο που παίζει στην ποιότητα της τοπικής γαστρονομίας η πανάρχαια παράδοση στην ελαιοκομία, στην αμπελουργία και στην μελισσουργία. Ο θάσιος οίνος ήταν φημισμένος στην αρχαιότητα, ενώ σήμερα ποιoς δεν έχει ακούσει για τις ελιές ή το μέλι της Θάσου.

Τα προϊόντα της περιοχής που αξίζει να δοκιμάσει ο επισκέπτης και να εφοδιαστεί με αυτά, όταν αναχωρήσει είναι:

  • Οι περίφημοι σε όλην την Ελλάδα κουραμπιέδες Νέας καρβάλης.
  • Τα παρασκευασμένα με μέλι γλυκά κουταλιού της Θάσου.
  • Το τσίπουρο της Νέας Περάμου.
  • Οι ελιές θρούμπες Θάσου.
  • Το θασίτικο πευκόμελο.
  • Τα φασόλια Χρυσούπολης.
Σχετικά άρθρα
ΚΑΒΑΛΑ
Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.