ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Ο Νομός των Χανίων έχει μια αρχοντιά μοναδική, μια αρχοντιά πολιτιστική. Κι αυτήν δεν θα την ανακαλύψει ο επισκέπτης πουθενά καλύτερα παρά στους μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς του. Στον Κίσαμο της παράδοσης, το μουσικό σχολείο της Κρήτης. Στον Σέλινο της κρυφής και ταπεινής λαϊκής κρητικής ζωής. Στα Σφακιά της ιστορίας, το μεγάλο κάστρο της κρητικής ψυχής. Η φημισμένη σε όλον τον κόσμο φυσική ομορφιά του Νομού είναι απόλυτα εναρμονισμένη με την ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά των κοινοτήτων του.

 

Οικισμοί του Κισάμου

Η πρωτεύουσα του Κισάμου, το Καστέλι, είναι μια αρχαία και ιστορική κωμόπολη που δεσπόζει στην ζωή της δυτικότατης Κρήτης. Ένα όμορφο μικρό λιμάνι, που συνδέει παραδοσιακά το νησί με την Πελοπόννησο και αποτελεί το κέντρο μιας περιοχής με πολλές φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές. Μία πόλη του κρασιού και της μουσικής.

Στην περιφέρειά του ο επισκέπτης αξίζει να γνωρίσει την γραφική Καλυβιανή, 7 χλμ δυτικά του Καστελίου, την είσοδο της Γραμβούσας· το παραθαλάσσιο Σφηνάρι, 17 χλμ ΝΔ του Καστελίου, του ήπιου τουρισμού και της αυθεντικής φυσικής ομορφιάς· την παραδοσιακή και αρχαιολογικά σημαντική Πολυρρήνια, 8 χλμ νότια του Καστελίου, ένα αυθεντικό κρητικό χωριό.

 

Οικισμοί του Σελίνου

Η επαρχία Σελίνου είναι ίσως ο πιο κρυμμένος τόπος στην Κρήτη. Αυθεντικοί παραδοσιακοί οικισμοί, αυθεντική κρητική φύση, αυθεντική ομορφιά. Το ιστορικό κέντρο της Σελίνου είναι η μαρτυρική Κάντανος, 32 χλμ νότια του Καστελίου και 55 χλμ ΝΔ των Χανίων. Ένα κεφαλοχώρι με αρχαία ζωή και μεσαιωνική δόξα, όπως πιστοποιούν τα πολλά βυζαντινά μνημεία της και οι μνημειακές, πανάρχαιες ελιές της. Στα παράλια του Σελίνου ξεχωρίζουν η δημοφιλής Παλαιοχώρα και η εξωτική Σούγια. Στην Σούγια καταλήγει το περίφημο φαράγγι της Α. Ειρήνης, που ξεκινά από το ομώνυμο πανέμορφο χωριό.

 

Οικισμοί των Σφακίων

Τα Σφακιά είναι η Κρήτη όλη συμπυκνωμένη σε έναν τόπο. Η άγρια, επιβλητική φύση, τα χωριά, οι άνθρωποι, όλα μαζί συνθέτουν ένα από τα αυθεντικότερα κρητικά σύνολα. Ένα μεγάλο μνημείο της κρητικής ψυχής. Ένας τόπος πνευματικής ομορφιάς.

Η Χώρα Σφακίων είναι η έξοδος του ορεινού αυτού πολιτισμού στο Λιβυκό. Ο άλλος γνωστός παραθαλάσσιος οικισμός των Σφακίων είναι η Αγ. Ρουμέλη, στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς και το γραφικότατο Λουτρό. Ιστορικοί, παραδοσιακοί οικισμοί των Σφακίων που ξεχωρίζουν είναι η Ανώπολη, 12 χλμ δυτικά της Χώρας, το αρχαίο κάστρο της σφακιανής ελευθεροφροσύνης· και η καπετανέϊκη Ιμπρος, των βυζαντινών οικογενειών.

 

Οικισμοί της Κυδωνίας και του Αποκόρωνα

Στην ενδοχώρα των Χανίων και καθώς ανεβαίνουμε προς τα Λευκά όρη θα συναντήσουμε πλήθος από όμορφα, παραδοσιακά χωριά. Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε στον ιστορικό Θέρισο, από όπου ξεκίνησε η απελευθέρωση της Κρήτης, 15 χλμ νότια των Χανίων. Όμως η αλήθεια είναι ότι αυτά τα ορεινά και ημιορεινά χωριά της βόρειας πλαγιάς των Λευκών όρεων είναι το ένα πιο όμορφο από το άλλο. Λάκκοι, Μεσκλά, Φρες και πιο κάτω στον κάμπο το γραφικό Γαβαλοχώρι.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.