ΑΞΙΟΘΕΑΤA ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Η πόλη των Χανίων είναι ένα μεγάλο και φημισμένο διεθνώς αξιοθέατο. Όμως όλος ο Νομός με την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης του, τα θαυμάσια παραδοσιακά χωριά του, τα μοναδικά μνημεία του και τις θαυμάσιες παραλίες του είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς της Ελλάδας.

 

Φυσικά αξιοθέατα

Τα Λευκά όρη είναι βουνά μεγάλης φυσικής ομορφιάς και αξίας. Στα οροπέδια και τα φαράγγια τους ο επισκέπτης ανακαλύπτει το μεγαλείο της φύσης και συνειδητοποιεί την θέση του στον κόσμο.

 • Τα βουνά της Κρήτης είναι χαρακωμένα από δεκάδες φαράγγια. Τα πιο πολλά τα έχει ο Νομός Χανίων και μάλιστα το νότιο τμήμα του. Εδώ βέβαια βρίσκεται το πιο φημισμένο, το φαράγγι της Σαμαριάς. Με 16,7 χλμ μήκος, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, ενώ στις Πόρτες, το πιο στενό σημείο του με πλάτος μόλις 3 μ., το ύψος των τοιχωμάτων φτάνει τα 100 μ. Ολη η ευρύτερη περιοχή είναι κηρυγμένος εθνικός δρυμός.


 • Άλλα όμορφα και προσβάσιμα φαράγγια του Νομού είναι:
  Το διπλανό στην Σαμαριά φαράγγι Ελυγιά, που ξεκινά από τον Αγ. Ιωάννη Σφακίων.
  Το φαράγγι της Αγ. Ειρήνης Σφακίων.
  Το φαράγγι της Αράδαινας Σφακίων, δυτικά της Ανώπολης.
  Και το δημοφιλές φαράγγι του Ιμπρου Σφακίων.

 • Τα οροπέδια της Κρήτης είναι το πιο χαρακτηριστικό ιδίωμα των κρητικών βουνών. Το πιο εντυπωσιακό και φημισμένο οροπέδιο του Νομού είναι αναμφισβήτητα το οροπέδιο του Ομαλού, στα 1100 μ. υψόμετρο, ένας τόπος μαγευτικής φυσικής ομορφιάς.


 • Στις Πάνω Βούβες Κισάμου, 27 χλμ από τα Χανιά, βρίσκεται η μνημειακή ελιά Βουβών, ένα από τα αρχαιότερα ζωντανά δένδρα του πλανήτη. Η περίμετρος της βάσης της ξεπερνά τα 12 μ. Κοντά στην ελιά έχει ιδρυθεί το εξαιρετικό Μουσείο Ελιάς Βουβών. Μνημειακές ελιές υπάρχουν πολλές στην περιοχή, καθώς και νοτιότερα στην Κάνδανο (Ανισαράκι) και στα Παλαιά Ρουμάτα.

 

Πολιτιστικά αξιοθέατα

 • Κοντά στην Επισκοπή Κισάμου (7 χλμ νότια του Κολυμβαρίου) βρίσκεται ο ιδιόμορφος παλαιοχριστιανικός (6ος αι.) ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου. Η ιδιότυπη, μοναδική στον ελλαδικό χώρο, αρχιτεκτονική του και η αρχαία διακόσμησή του (ψηφιδωτά δάπεδα και τοιχογραφίες) τον καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία της νησιωτικής Ελλάδας.


 • Το μοναστήρι Αγ. Τριάδας Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι (17 χλμ από τα Χανιά) είναι από τα ιστορικότερα της Κρήτης. Ιδρύθηκε τον 17ο αι. και βρέθηκε στο κέντρο όλων των ιστορικών περιπετειών του νησιού. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της ακολουθεί την κτιριολογική παράδοση του Αγ. Όρους με μορφολογικά και διακοσμητικά στοιχεία από την βενετσιάνικη παράδοση. Στην μονή λειτουργεί αξιόλογο μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης.


 • Λίγο βορειότερα (4 χλμ) βρίσκεται το μοναστήρι Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου. Επίσης ιστορικό ίδρυμα του νησιού, με φρουριακό χαρακτήρα και αρχιτεκτονικές επιλόγές ανάλογες με την μονή Τζαγκαρόλων. Από το μοναστήρι ξεκινά μονοπάτι προς την παληά μονή Καθολικού και τό όμορφα σπήλαιο Αρκουδόσπηλιο.

 • Μεταξύ Βάμου και Βρυσών βρίσκεται το μεταβυζαντινό μοναστήρι Αγ. Γεωργίου Καρυδίου. Το μικρό αυτό μοναστήρι είναι γνωστό για την λαϊκή κρητική αρχιτεκτονική του και το καμαρωτό ελαιοτριβείο του.


 • Το μοναστήρι Παναγίας Κυρίας των Αγγέλων Γωνιάς (17ος αι.) βρίσκεται έξω από το Κολυμβάρι και είναι το στολίδι της περιοχής. Στη μονή λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο με τεκμήρια της ιστορίας του. Οπως και οι άλλες σημαντικές μονές της ίδιας εποχής, η μονή Γωνιάς είναι αρχιτεκτονικό τεκμήριο της ενετοκρατίας στην Κρήτη. • Στο δυτικό άκρο του νησιού, λίγο πριν το φημισμένο Ελαφονήσι, πάνω σε ένα παραθαλάσσιο βράχο, στέκεται το γραφικώτατο μικρό μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας
Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.