ΑΞΙΟΘΕΑΤA ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Το ανατολικό άκρο της Κρήτης φιλοξενεί μερικές από τις πιο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Μεσογείου, με τον κοσμοπολιτισμό να βρίσκεται στο απόγειό του, αλλά και κάποιες από τις πιο παραδοσιακές και αυθεντικές γωνιές του νησιού. Εναπόκειται στην διάθεση και την επιθυμία του επισκέπτη να χαρεί οτι αυτός θέλει. Πάντως, σίγουρα δεν θα αφήσει ανικανοποίητη την όρεξή του για εμπειρίες ιδιαίτερες και ποιοτικές, που θα τον συνοδεύουν για πάντα. Αντίθετα, μάλλον θα μεγαλώσει η επιθυμία του να γνωρίσει περισσότερο τον θαυμαστό κόσμο της Κρήτης.

Σίγουρα, ο επισκέπτης θα χρειαστεί αυτοκίνητο για να εξερευνήσει τον απίστευτο πλούτο του νησιού και σίγουρα, δεν θα προλάβει να τον γνωρίσει σε όλην του την έκταση—ούτε οι ντόπιοι δεν το μπορούν αυτό. Όμως μπορεί να ξεκινήσει από τα πιο σημαντικά, αν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει από όλον αυτόν τον πλούτο, και... δοκιμάζοντας έρχεται η όρεξη. Άλλωστε αυτό που ανακαλύπτεις μόνος σου είναι κι αυτό που σου δίνει την μεγαλύτερη ικανοποίηση.

 

Φυσικά αξιοθέατα

Τα κρητικά βουνά είναι περίφημα για τα φαράγγια τους και τα οροπέδια τους. Στο Λασίθι συναντάμε μερικά από τα καλύτερα του είδους, που η φήμη τους προσελκύει επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Τα οροπέδια ήταν ο τόπος όπου διασώθηκε ο κρητικός πολιτισμός στην πορεία των αιώνων, σε στιγμές ιστορικών περιπετειών του νησιού, που δεν είναι καθόλου λίγες. Τα φαράγγια συνδέθηκαν με θρύλους και παραδόσεις του κρητικού λαού και έδωσαν, πολλές φορές, καταφύγιο στους επαναστατημένους ανυπόταχτους Κρήτες, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τις μέρες μας

 • Το οροπέδιο Λασιθίου (υψ. 850 μ.) είναι το μεγαλύτερο οροπέδιο της Ελλάδας. Δεν έχει την αγριάδα άλλων κρητικών οροπεδίων, αλλά μια ήρεμη, πνευματική ομορφιά. Είναι περιτριγυρισμένο από 16 γραφικούς, ιστορικούς οικισμούς και γνωστό για τους χιλιάδες ανεμόμυλους του. Το οροπέδιο φιλοξενεί πλήθος από φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα και είναι από τα σημεία αναφοράς στην Κρήτη, τόσο για την ομορφιά του, όσο και για την ιστορία του, ενώ συνδέεται με πολλά άλλα μικρότερα οροπέδια γύρω του.


 • Το διπλανό οροπέδιο του Καθαρού (υψ. 1150 μ.) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον Νομό. Συνδέεται με αυτό του Λασιθίου μέσω του εντυπωσιακού φαραγγιού Χαυγά, που μεταφέρει τα νερά του Καθαρού στο Λασίθι. Η πρόσβαση σε αυτό το ιδιαίτερο και αραιοκατοικημένο οροπέδιο είναι από την Κριτσά. Στο οροπέδιο έχουν βρεθεί απολιθώματα προϊστορικών ιπποποτάμων και ελεφάντων.

 • Στην Βασιλική ξεκινά το φαράγγι Χα, το δυσκολότερο φαράγγι της Ελλάδας, το πιο άγριο και απροσπέλαστο, που μόνο πολύ έμπειροι ορειβάτες μπορούν να το διασχίσουν. Στο φαράγγι υπάρχει ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Ελλάδας, ύψους 215 μ.

 • Στο όρος Δίκτη συναντούμε το εντυπωσιακό φαράγγι Λάπαθος, που απευθύνεται μόνο σε έμπειρους ορειβάτες, ενώ τα φαράγγια της Καλαμαύκας, του Χαυγά και της Κριτσάς είναι προσιτά σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν την άγρια φυσική ομορφιά της Κρήτης.

 • Στους Μύθους της Ιεράπετρα βρίσκεται το φαράγγι της Σαρακίνας, ένα από τα ομορφότερα περιπατητικά φαράγγια της χώρας. Είναι μικρό σε μήκος, αλλά πολύ πλούσιο σε εντυπωσιακά φυσικά γλυπτά. Άλλα όμορφα πεζοπορικά φαράγγια είναι του Μυλωνά στον Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας, των Αχλιών στα Σχινοκάψαλα Σητείας, του Ορεινού Σητείας και του Ρίχτη στα Έξω Μουλιανά Σητείας, όλα έχουν πανέμορφους καταρράκτες και πολύ πράσινο. Αλλά και το περίφημο φαράγγι των Νεκρών στην Ζάκρο, αν και δεν έχει τα πολλά νερά των προηγούμενων, δεν στερείται ομορφιάς, που το κάνει εξαιρετικά δημοφιλές.

      

 • Τα βουνά της Κρήτης είναι γνωστά και για τα πολλά σπήλαια που φιλοξενούν. Το πιο φημισμένο είναι βέβαια το Δικταίο Άντρο, στο Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου. Ο τόπος όπου, σύμφωνα με την μυθολογία, γεννήθηκε ο Δίας. Μεγάλος τουριστικός προορισμός με χιλιάδες επισκέπτες. Ο πιο ιερός τόπος της προϊστορικής Κρήτης.


 

Πολιτιστικά αξιοθέατα

 • Η Μονή Τοπλού, ή Ακρωτηριανή, 10 χλμ ανατολικά της Σητείας, είναι το μεγάλο θρησκευτικό μνημείο της Ανατολικής Κρήτης, ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια του νησιού. Το μοναστήρι, από τον 14ο αι. που ιδρύθηκε, είναι ένα θησαυροφυλάκιο της κρητικής εκκλησιαστικής τέχνης.


 • Στον φημισμένο παραδοσιακό οικισμό της Κριτσάς εντοπίζονται τρεις υστεροβυζαντινοί ναοί με εξαιρετική ζωγραφική διακόσμηση. Ο πιο γνωστός είναι ο περίφημος ναός της Παναγίας Κεράς (13ος αι.), ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Κρήτης.

  Εσωτερικό της Παναγίας Κεράς στην Κριτσά

Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Μπαρ, Αξιοθέατα, Ενοικιάσεις, Δραστηριότητες και Αγορά στον τόπο προορισμού

Newsletter
Επικοινωνήστε μαζί μας
Τμήμα Τουρισμού
+30 2610 454045 (Δευ-Παρ 9:00-17:00)
Υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Ανάλυση & Σχεδίαση από Knowledge AE      © filoxeno.com

MHTE: 0414Ε70000123001
Espa Image

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.