ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

 • Η Μονή Αγ. Νεκταρίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά προσκυνήματα του ορθόδοξου κόσμου και προσελκύει πολλές χιλιάδες επισκεπτών σε όλην την διάρκεια του έτους. Είναι το στολίδι του νησιού και βρίσκεται μόλις 6 χλμ ανατολικά από την πόλη, απέναντι από την βυζαντινή Παλαιοχώρα.


 • Η Μονή Χρυσολεόντισσας (17ος αι.) ήταν για αιώνες το πνευματικό κέντρο του νησιού. Είναι ένα ακόμη φρουριακό κτήριο της ενδοχώρας, σαν αποτέλεσμα της διαρκούς απειλής των πειρατών. Το μοναστήρι βρίσκεται 3 χλμ νότια αυτού του Αγίου Νεκταρίου. Το πανηγύρι του στις 15 του Αυγούστου είναι το μεγάλο πανηγύρι του νησιού.


 • Η πόλη της Αίγινας κατά την διάρκεια των χρόνων λίγο πριν έως και λίγο μετά την επανάσταση του 1821 έζησε μια ιδιαίτερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Σε αυτά τα χρόνια έγινε η κατοικία πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων και οικογενειών της Ελλάδας, ενώ χρημάτισε και για μερικούς μήνες πρώτη πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους. Αυτή η περίοδος έχει αφήσει στην πόλη πολλά αρχιτεκτονικά σημάδια των χρόνων εκείνων. Μεταξύ αυτών διακρίνονται:

  Το
  Κυβερνείο, η έδρα της πρώτης ελληνικής κυβέρνησης και κατοικία του Ιω. Καποδίστρια.  Η
  Μητρόπολη της Αίγινας, όπου ορκίστηκε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση και χρησίμευσε και σαν πρώτη βουλή.  Το
  Εϋνάρδειο Διδασκαλείο, το πρώτο νεοκλασικό κτήριο της Ελλάδας, που στέγασε την πρώτη παιδαγωγική ακαδημία της Ελλάδας.

  Το
  Ορφανοτροφείο, που είναι το πρώτο δημόσιο κτήριο που χτίστηκε στην ελεύθερη Ελλάδα. Εκεί στεγάστηκε η πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη, το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο και το πρώτο Εθνικό Ωδείο.

 • Στην πόλη της Αίγινας, επίσης, υπάρχει ο πύργος του Μάρκελλου. Ενετικός πύργος του 17ου αι., που σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αίγινας.


 • Στον παραδοσιακό οικισμό της Παχιάς Ράχης, 8 χλμ ΝΑ της πόλης, βρίσκεται ο αρχαίος ελαιώνας της Αίγινας, όπου μπορούμε να θαυμάσουμε δέντρα ηλικίας μέχρι και 2000 χρόνων.


Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.