ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Η Ύδρα ολόκληρη, και μάλιστα η πόλη της και το λιμάνι, είναι ένα μεγάλο αξιοθέατο. Είναι χαρά να περιδιαβαίνει κανείς τα ανηφορικά στενά δρομάκια της και να γνωρίζει το τοπίο που εναλλάσσεται από ορεινό σε παραθαλάσσιο, από πυκνοδομημένο σε ανοικτό και άγριο.

  • Τα αρχοντικά και οι προμαχώνες της Ύδρας είναι από τα πιο γνωστά και άμεσα ορατά αξιοθέατά της. Τεκμήρια της μεγάλης νεώτερης ιστορίας του νησιού. Ξεχωρίζουν τα αρχοντικά των Παύλου και Λάζαρου Κουντουριώτη, του Τομπάζη, του Βούλγαρη, του Κριεζή και του Τσαμαδού.

        

  • Δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται η Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου (17ος αι.), που είναι και η Μητρόπολη του νησιού και φιλοξενεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο.


  • Η Υδρα έχει περίπου 300 εκκλησίες και ξωκλήσια. Πολλά από αυτά τα γραφικά κτήρια, που μαρτυρούν την ψυχή και την φιλοκαλία των κατοίκων της, βρίσκονται σε έρημα και απομονωμένα μέρη, σαν μια προσπάθεια των παλιών Υδραίων να ημερέψουν το άγριο τοπίο. Ο εραστής της πεζοπορία θα τα συναντήσει στις διαδρομές του και θα πάρει από αυτά αισθητική παρηγοριά και έμπνευση. Όσοι αγαπούν την ορεινή πεζοπορία αξίζει να επισκεφθούν τον Άγιο Μάμα, στο όρος Ερος, και τον Άγιο Ιωαννίκιο, λίγο πρίν τον φάρο της Ζούρβας, σε μια από τις εντυπωσιακότερες τοποθεσίες του νησιού.


  • Η Μονή Προφήτη Ηλία (1813) βρίσκεται πάνω από τον παλιό οικισμό στον δρόμο προς την κορυφή του βουνού. Κοντά στον Προφήτη Ηλία βρίσκεται η γυναικεία Μονή Αγ. Ευπραξίας.

  • Στην ανατολικά πλευρά του νησιού, στο οροπέδιο της Άνω Ζούρβας, σε περιοχή απομονωμένη, βρίσκεται η Μονή Γεννεσίου Θεοτόκου Ζούρβας. Η τοποθεσία του μοναστηριού καλεί τους εραστές του άγριου τοπίου να βιώσουν την σιωπή της αυθεντικής φύσης του νησιού. Για την πρόσβαση σε αυτό ο επισκέπτης πρέπει να χρησιμοποιήσει θαλάσσιο ταξί και στην συνέχεια να επιστρατεύσει την θέληση του και την ικανότητά του στην ορεινή πεζοπορία. Περίπου 2 χλμ ανατολικότερα βρίσκεται ο όμορφος φάρος Ζούρβας.


  • Στην παλιά ακρόπολη της Ύδρας, την Κιάφα, που αξίζει ιδιαίτερα την προσοχή του επισκέπτη, βρίσκονται οι εκκλησίες του Αγ. Ιωάννη του Νηστευτή και του Αγ. Κωνσταντίνου του Υδραίου.  • Στην είσοδο του όρμου στο Μανδράκι υπάρχουν δυο μικρά ενετικά κάστρα (16ος αι.) που προστάτευαν το μικρό λιμάνι.
  • Στον Βλυχό συναντάμε το μοναδικό πέτρινο γεφύρι του νησιού.


Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.