ΜΝΗΜΕΙΑ & ΤΟΠΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

Η Αρτα και η πεδινή περιοχή της είναι γεμάτη από πολύ σημαντικά μνημεία, τόσο της αρχαιότητας, όσο και κυρίως του βυζαντινού μεσαίωνα. Τα βυζαντινά μνημεία της Αρτας είναι από τα σημαντικότερα της νότιας Ελλάδας. Το βυζαντινό κάστρο της Αρτας, οι εκκλησίες της Παρηγορήτισσας, της Αγίας Θεοδώρας και του Αγίου Βασιλείου (όλες του 13ου αι.) είναι μνημεία με μεγάλη ακτινοβολία. Επίσης οι εκκλησίες του Αγίου Βασιλείου της Γέφυρας (10ος αι.) και του Αγίου Δημητρίου Κατσούρη (9ος αι.) είναι μνημεία με πολύ μεγάλη αρχαιολογική αξία.

Ομως και οι ορεινές περιοχές των Τζουμέρκων και των ορέων του Βάλτου, παρόλη την ιστορική τους απομόνωση, δεν στερούνται αξιόλογων μνημείων.

Το σημαντικότερο από αυτά ίσως είναι η Κόκκινη Εκκλησιά ή Βασιλομονάστηρο στο Βουργαρέλι. Βασιλικό κτίσμα του 13ου αι. (1281) με πολύ αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Είναι ένα μνημείο σημαντικής αξίας, που δεν περιμένεις να συναντήσεις σε ένα τοσο ορεινό και απομακρυσμένο τόπο. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται φυσιοκρατικές προσωπογραφίες των ιδρυτών της μονής, της οποίας καθολικό ήταν ο ναός. Στο ίδιο χωριό βρίσκεται και ο πολύ αξιόλογος ναός του Αγ. Γεωργίου (18ος αι.). Εδώ ύψωσαν την σημαία της επανάστασης οι καπετάνιοι των Τζουμέρκων το 1821.

Πιο νότια θα συναντήσουμε τον ναό της Μεγαλόχαρης (17ος αι.) στο ομώνυμο χωριό και την Μονή Σέλτσου (17ος αι.) στην Πηγή, χώρος ιστορικής θυσίας των Σουλιωτών,

Ολη η ορεινή περιοχή της Αρτας είναι γεμάτη με πανέμορφα πέτρινα γεφύρια, το πιο διάσημο από αυτά είναι το περίφημο γεφύρι της Πλάκας στον Αραχθο, στα σύνορα με την περιφέρεια των Ιωαννίνων. Είναι κτίσμα του 1866 και έχει μήκος 61μ. και ύψος 19μ., το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Ελλάδας.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.