ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στην Αθήνα είναι πάρα πολλά τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε και να περιπλανηθείτε στις όμορφες διαδρομές της πρωτεύουσας.

Ξεκινώντας, ακολουθήστε τον Πεζόδρομο του Αποστόλου Παύλου, που αποτελεί το «Μεγάλο Περίπατο» της πρόσφατης αθηναϊκής ιστορίας, καθώς είναι ο συνδετικός ιστός για τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Συνδέει τον Κεραμεικό, την Αρχαία Αγορά, τους λόφους των Νυμφών (Πνυκός) και των Μουσών (Φιλοπάππου), τον Άρειο Πάγο, την Ακρόπολη, το Διονυσιακό θέατρο και την Παριλίσσια περιοχή (Ολυμπιείο).

Επισκεφτείτε πρώτα το ορόσημο της Αθήνας, το λόφο της Ακρόπολης, όπου δεσπόζει ο Παρθενώνας. Ακολουθώντας τη διαδρομή που στολίζεται από τα ελαιόδεντρα θα φτάσετε σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου, όπου θα μαγευτείτε από το μεγαλείο της αρχιτεκτονικής του αλλά και από τη θέα της σύγχρονης πόλης που κόβει την ανάσα. Λίγα μόλις μέτρα από εκεί, βρίσκεται η Αρχαία Αγορά της Αθήνας, που στην αρχαιότητα αποτελούσε το σημαντικότερο σημείο της πόλης. Χαρακτηριστικό κτίριο της αγοράς είναι η Στοά του Αττάλου, στην οποία σήμερα στεγάζεται το μουσείο της Αγοράς. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται, επίσης, ο Ναός του Ηφαίστου, που θεωρείται ο καλύτερα διατηρημένος αρχαίος ναός της χώρας. Τέλος, από τη νοτιοδυτική πλευρά της Ακρόπολης, μην παραλείψετε να πάτε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το οποίο εκτός από αξιοθέατο, αξιοποιείται και για πολιτιστικές εκδηλώσεις τους θερινούς κυρίως μήνες.

 

 

Συνεχίζοντας, στολίδι της πόλης αποτελεί το Καλλιμάρμαρο – Παναθηναϊκό Στάδιο. Κτισμένο το 329 π.Χ. φιλοξένησε τους αθλητικούς αγώνες των Παναθηναίων και εγκαινιάστηκε ξανά το 1896 με τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, στο κέντρο της Αθήνας δεσπόζει ο Ναός του Ολυμπίου Διός ή Ολυμπιείο, σημαντικός αρχαίος ναός, που σήμερα αποτελεί υπαίθριο επισκέψιμο μουσείο.

 

 

Αξιοθέατα μεγάλης σημασίας αποτελούν, επίσης, οι λόφοι της Αθήνας. Ο Άρειος Πάγος, ο λόφος της Δικαιοσύνης, η Πνύκα, ο λόφος της Δημοκρατίας και ο λόφος των Μουσών, που διάλεξαν οι Αθηναίοι για να τιμήσουν τον ευεργέτη τους, Φιλόπαππο. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψετε το λόφο του Λυκαβηττού με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του και το Θέατρο Λυκαβηττού, που είναι ένα ανοιχτό αμφιθέατρο, στο οποίο κάθε χρόνο γίνονται μουσικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

 

Στο κέντρο της πόλης θα περάσετε από την Πλατεία Συντάγματος, όπου βρίσκονται τα Παλαιά Ανάκτορα, η σημερινή έδρα της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο που δεσπόζει στην καρδιά της πόλης. Αν θέλετε να ξεκουραστείτε, δεν έχετε παρά να περιπλανηθείτε στον Εθνικό Κήπο ή στον Κήπο του Ζαππείου, που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση, και αποτελούν οάσεις πρασίνου. Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων δεσπόζουν και τα κτίρια της περίφημης Αθηναϊκής Τριλογίας νεοκλασικών κτιρίων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Ακαδημία Αθηνών και το πρώτο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη Πλάκα, την παλιότερη συνοικία της Αθήνας, θα συναντήσετε, επίσης, αξιοθέατα απαράμιλλης ομορφιάς με μνημεία διασωσμένα από το πέρασμα του χρόνου. Πολλές μικρές εκκλησίες, ένα τζαμί, ένα χαμάμ και η ρωμαϊκή αγορά, συνθέτουν το πολιτιστικό ψηφιδωτό της πόλης.

Κτίρια σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας είναι οι εκκλησίες που διασώζονται, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα μ.Χ.. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε μερικές από αυτές για να θαυμάσετε τα εξαιρετικά δείγματα της βυζαντινής τέχνης, όπως τη Μονή Δαφνίου, με τη μοναδική αρχιτεκτονική και τα σπάνια ψηφιδωτά, τη Βυζαντινή Εκκλησία Καπνικαρέα, τη Mονή Καισαριανής, που είναι ένα βυζαντινό μοναστήρι του 11ου αιώνα, καθώς επίσης, και τον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας.

Εδώ δίνονται μερικές από τις πολλές επιλογές που προσφέρονται καθώς, η μακρά λίστα των αξιοθέατων που μπορείτε να επισκεφτείτε στην πρωτεύουσα συνεχίζεται και οι προορισμοί είναι αμέτρητοι. Αφιερώστε χρόνο να ανακαλύψετε την ιστορία της πόλης και εξερευνήστε την από άκρη σε άκρη.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.