ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου

Στην Πλατεία Ηρώων, την κεντρική πλατεία του Πολυγύρου, βρίσκεται το πιο γνωστό μουσέιο της Χαλκιδικής. Το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί εκθέματα από όλη τη Χαλκιδική, που παρουσιάζουν την πλούσια πολιτισμική ιστορία από τα προϊστορικά χρόνια. Στεγάζει τρεις μόνιμες εκθέσεις: Ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού, Ευρήματα από τις τρεις αποικίες της Άνδρου στη Χαλκιδική και την Έκθεση της Συλλογής Λαμπροπούλου. Θα δείτε ευρήματα από το παλιό κοιμητήριο της Ολύνθου, αλλά και από αρχαιολογικούς χώρους της Ιερισσού, της Ποτίδαιας και της Τορώνης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο μισοτελειωμένος Κούρος από τη θάλασσα της Ολυμπιάδας, που χρονολογείται στον 6ο αιώνα, καθώς και τα επιτάφια μαρμάρινα αγάλματα, που βρέθηκαν στο Στρατώνι.

 

Διεύθυνση: Πλατεία Ηρώων, Πολύγυρος

Τηλέφωνο: 23710 22148

 

Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου

Το Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου παρουσιάζει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των προηγούμενων αιώνων. Ιδρύθηκε το 1998 από τον Εθελοντικό Σύλλογο Γυναικών για Κοινοτική Ανάπτυξη και στεγάζεται στην ανακαινισμένη διώροφη κατοικία του πρώην δημάρχουν Πολυγύρου, στο κέντρο της πόλης. Όλα τα εκθέματα προέρχονται από δωρεές των κατοίκων του Πολυγύρου και περιλαμβάνουν παραδοσιακά έπιπλα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης του αστικού τρόπου ζωής, καθώς και εργαλεία αγροτικών εργασιών. Η διαρρύθμιση του πρώτου ορόφου αναπαριστά το εσωτερικό ενός αστικού σπιτιού του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, με δωμάτιο υποδοχής, καθιστικό, κρεβατοκάμαρες και κουζίνα και φυσικά, με αργαλειό. Στο ισόγειο βρίσκονται τα παραδοσιακά αγροτικά εργαλεία και οι παραδοσιακές φορεσιές της εποχής.

 

Διεύθυνση: Οικία Καραγκάνη, Πολύγυρος

Τηλέφωνο: 23710 23031

 

Λαογραφικό Μουσείο Αφύτου

Στο κέντρο του χωριού της Αφύτου, που έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται το Λαογραφικό της Μουσείο. Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1889, αντιπροσωπευτικό της αρχιτεκτονικής της περιοχής και περιλαμβάνει αντικείμενα παραδοσιακής τέχνης, κεραμικά, χειροποίητα υφάσματα και εργαλεία καθημερινής χρήσης. Ο χώρος του μουσείου τα καλοκαίρια φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις τέχνης και φωτογραφίας.

 

Διεύθυνση: Άφυτος Χαλκιδικής

Τηλέφωνο: 23740 91239

 

Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολύνθου

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο. Δεν φιλοξενεί ευρήματα της περιοχής, καθώς αυτά βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πολυγύρου. Αντίθετα, προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη μέσα από φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, που παρουσιάζει την ιστορία και τη λειτουργία της Αρχαίας Ολύνθου. Επίσης, παρουσιάζεται λεπτομερώς η ιστορία και η εξέλιξη των ανασκαφών και της ανεύρεσης του αρχαίου οικισμού.

 

Διεύθυνση: Αρχαιολογικός Χώρος Ολύνθου Χαλκιδικής

Τηλέφωνο: 23730 91000

 

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αρναίας

Στο κέντρο του οικισμού της Αρναίας, σε ένα διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα στεγάζεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αρναίας, όπου μπορείτε να δείτε μία πλούσια συλλογή με αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχιτεκτονικής και παραδοσιακής κληρονομιάς της περιοχής. Στο ισόγειο του μουσείου εκτίθενται δείγματα της αρχιτεκτονικής της περιοχής, αγροτικά εργαλεία και παραδοσιακά λαϊκά όργανα. Στον πάνω όροφο θα δείτε παραδοσιακά εργαλεία παρασκευής καφέ, εργαλεία υφαντουργίας και είδη καθημερινής χρήσης.

 

Διεύθυνση: Αρναία Χαλκιδικής

Τηλέφωνο: 23720 22323

 

Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων

Κοντά στο Σπήλαιο Πετραλώνων, το Ανθρωπολογικό Μουσείο παρουσιάζει τα ευρήματα του σπηλαίου και μέσα από αυτά, τον Προϊστορικό Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία στην περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς περιλαμβάνει ευρήματα εκατομμυρίων ετών. Απολιθωμένα φύλλα, οστά, λίθινα και οστέινα εργαλεία, τα αρχαιότερα δείγματα φωτιάς και ομοιώματα του μαυσωλείου του γνωστού Αρχανθρώπου των Πετραλώνων προκαλούν το δέος του επισκέπτη.

 

Διεύθυνση: Πετράλωνα Χαλκιδικής, Παλαιά Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών

Τηλέφωνο: 23730 71671

 

Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων

Το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων παρουσιάζει, μέσα από μία πρωτότυπη έκθεση, τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα και την αλιεία. Στο μουσείο μπορείτε να ανακαλύψετε τις παλιές και σύγχρονες τεχνικές αλιείας και να δείτε όλα τα απαραίτητα εργαλεία: αρχαίες άγκυρες, δίχτυα, καμάκια για αχινούς, αγκίστρια, παραγάδια. Επίσης, παρουσιάζονται αναπαραστάσεις τεχνικών αλιείας και ομοιώματα σκαφών. Στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων θα έρθετε σε επαφή με τη μαγεία του βυθού! Η ομορφιά του φαίνεται και στην εξαιρετική συλλογή οστράκων του Ναυτικού Ομίλου Μουδανιών, που εκτίθεται στο μουσείο!

 

Διεύθυνση: Βιθυνίας 2, Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής

Τηλέφωνο: 23730 26166

 

Λαογραφικό Μουσείο Πετροκέρασων

Στο Λαογραφικό Μουσείο Πετροκέρασων εκτίθενται αντικείμενα που προέρχονται αποκλειστικά από την παραδοσιακή ζωή του οικισμού. Εκεί θα δείτε όλα τα αντικείμενα της ζωής του προηγούμενου αιώνα: εργαλεία όλων των παραδοσιακών επαγγελμάτων της περιοχής, φορεσιές, όπλα, εκκλησιαστικά βιβλία και χειρόγραφα, έναν παραδοσιακό αργαλειό, υφαντά. Ιδιαίτερα είναι και τα αυθεντικά έγγραφα του 18ου αιώνα, με βάση τα οποία δόθηκε στο χωριό η δυνατότητα να φιλοξενεί το Τίμιο Ξύλο την Κυριακή των Βαΐων.

 

Διεύθυνση:  Πετροκέρασα Χαλκιδικής

Τηλέφωνο: 23930 71216

 

Λαογραφικό Μουσείο Πολυχρόνου

Το Λαογραφικό Μουσείο Πολυχρόνου είναι ένα νέο μουσείο που εγκαινιάσθηκε το 2014 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυχρόνου. Τα εκθέματα είναι ταξινομημένα σε θεματικές ενότητες και περιλαμβάνουν είδη καθημερινής, οικιακής χρήσης, σκεύη, εξοπλισμό υφαντουργίας, αγροτικά εργαλεία, είδη μελισσοκομίας και όλο τον εξοπλισμό της ξυλουργικής τέχνης. Σε ειδική ενότητα εκτίθενται φωτογραφίες του χωριού, ιστορικά έγγραφα, χάρτες και φωτογραφικό υλικό από τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

 

Διεύθυνση:  Πολύχρονο Χαλκιδικής

Τηλέφωνο: 6977232168

 

Χριστιανική Έκθεση Ουρανούπολης

Στον τελευταίο σταθμό επιβίβασης για το Άγιον Όρος, στην Ουρανούπολη, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Χριστιανική Έκθεση, που στεγάζεται στον Πύργο της Ουρανούπολης, ένα κτίριο του 18ου αιώνα. Στο πρώτο πάτωμα εκτίθενται φορητές εικόνες του 18ου-20ου αιώνα, που προέρχονται από εκκλησίες και μοναστήρια της Χαλκιδικής, ενώ στο δεύτερο πάτωμα παρουσιάζονται χριστιανικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή. Την προσοχή του επισκέπτη προσελκύει η εικόνα της Παναγίας και του Χριστού, που χρονολογείται στο 1728.

 

Διεύθυνση:  Ουρανούπολη Χαλκιδικής

Τηλέφωνο: 23770 71389

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.