ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Βώλακας

Χτισμένος σε μία κοιλότητα που σχηματίζεται ανάμεσα στις ορεινές μάζες του Φαλακρού σε υψόμετρο 830μ. ο Βώλακας απέχει από τη Δράμα 35χλμ. και 24χλμ. από το Νευροκόπι. Ο Βώλακας είναι ένα ζωντανό χωριό και σε αντίθεση με άλλα χωριά της περιοχής, είναι πάντα γεμάτο από φωνές παιδιών που παίζουν στους δρόμους.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι περισσότεροι από τους 1000 μονίμους κατοίκους του χωριού ασχολούνταν κυρίως στα γειτονικά λατομεία μαρμάρου και κατά δεύτερο λόγο στην υλοτομία. Τώρα πλέον αναπτύσσεται ραγδαία η τουριστική υποδομή με νέους ξενώνες που φιλοξενούν τους εραστές του σκι. Ανοίγουν καινούρια ταβερνάκια που γεμίζουν κάθε Σαββατοκύριακο με όλους αυτούς που κατεβαίνουν από το χιονοδρομικό για να γευτούν τα περίφημα λουκάνικα του Βώλακα


Δράμα

H πόλη της Δράμας κάθεται στα πόδια του Φαλακρού, στις νότιες παρυφές του, και δεσπόζει του κάμπου που ποτίζεται από τα πλούσια νερά του. Αριθμεί περίπου 40.000 κατοίκους και είναι το διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής. Είναι μια ζωντανή επαρχιακή πόλη με έντονα τα πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά σημάδια της μεσαιωνικής και οθωμανικής ιστορίας της.

H σύγχρονη Δράμα, με όψη που οφείλεται στην άναρχη δόμηση της δεκαετίας του 1970, αποτελεί μια πόλη με υψηλό πολιτισμικό επίπεδο και σημείο αναφοράς το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Σήμα κατατεθέν της πόλης της Δράμας αποτελεί το Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης. Καταλαμβάνει μία έκταση 60 στρ. στην καρδιά της πόλης.


Γρανίτης

Ο Γρανίτης αποτελεί την φυσική πύλη εισόδου στο λεκανοπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 790μ. και σε απόσταση 32χλμ. από την Δράμα. Είναι ένας όμορφος παραδοσιακός οικισμός 100 κατοίκων με φιλόξενες τουριστικές υποδομές που αναπτύσσονται, περιτριγυρισμένος από πλούσια βλάστηση που δημιουργεί εικόνες μοναδικές όλην την διάρκεια του έτους.


Κάτω Νευροκόπι

Σε υψόμετρο 560 μ. και σε απόσταση 40χλμ. από την Δράμα βρίσκεται το Κάτω Νευροκόπι. Γνωστό σε όλους τους Έλληνες και άμεσα συνυφασμένο με τις πολικές θερμοκρασίες τον χειμώνα και την πεντανόστιμη πατάτα που παράγεται εδώ.


Ποταμοί

Στα 27χλμ. από το Κάτω Νευροκόπι, βρίσκονται οι Ποταμοί. Το όνομά του τα λέει όλα. Το χωριό στέκεται στην συμβολή του Νέστου με τον παραπόταμό του Δεσπάτη. Είναι ένας παραλίμνιος οικισμός, όπου θα γευτείτε ορεινή πέστροφα και καλό κυνήγι. Στα 15χλμ. βορειότερα των Ποταμών αρχίζει το μοναδικό Δάσος της Σημύδας. Το χωριό αποτελεί την αφετηρία πολλών δασικών πεζοπορικών διαδρομών.


Χιονότρυπα

Η Χιονότρυπα είναι ένα σπηλαιοβάραθρο με πλάτος που ξεπερνά τα 40μ. Η ιδιαιτερότητά της είναι το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται (2100 μ). Στον πυθμένα της, σχεδόν 100μ. κάτω από στο στόμιό της, το χιόνι δεν λιώνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κοντά στη βάση του βάραθρου, υπάρχει είσοδος σπηλιάς στην οποία λιγοστοί τόλμησαν ποτέ να μπουν και την στολίζουν εκπληκτικά γλυπτά πάγου που δημιουργούνται από τη φύση (παγοσταλακτίτες, παγοσταλαγμίτες).


Σπήλαιο Αγγίτη

Το Σπήλαιο των Πηγών του ποταμού Αγγίτη βρίσκεται σε απόσταση 23χλμ. από την πόλη της Δράμας και είναι το μοναδικό αξιοποιημένο ποτάμιο σπήλαιο στον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για έναν επιμήκη αλλά όχι ευθύγραμμο αγωγό που δημιουργήθηκε από τη διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων του Φαλακρού Όρους. Σε ένα ταξίδι 12χλμ. που αρχίζει εδώ και χιλιάδες χρόνια από τις καταβόθρες της κλειστής λεκάνης του Νευροκοπίου όπου συγκεντρώνεται το νερό από τα χιόνια του χειμώνα και τις βροχές, μεταφέρεται ο υγρός θησαυρός μέχρι την δραμινή πεδιάδα.

Εντυπωσιακό είναι και το τοξωτό άνοιγμα από όπου ξεχύνονται με οργή τα νερά στην πεδιάδα δημιουργώντας μια όαση δροσιάς, με πλατάνια, λεύκες και ιτιές στο περιβάλλον του σπηλαίου, ιδανική για την ξεκούραση των επισκεπτών.
Ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα 500 πρώτα μέτρα του μοναδικού αυτού φυσικού μνημείου.


Το Φαράγγι της Πετρούσας – Πύργων

Το φαράγγι ξεκινάει βόρεια από το χωριό των Πύργων και καταλήγει στην Πετρούσα. Με μήκος περισσότερο των 10 χιλιομέτρων αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες-περιπατητές, οι οποίοι μπορούν να το διασχίσουν κάτω από κατακόρυφα βράχια, μέσα σε ένα εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς τοπίο.

Νοτιότερα και στο ύψος του Δημοτικού Διαμερίσματος Πετρούσας και εντός του Φαραγγιού, δημιουργήθηκε ένα πανέμορφο Πέτρινο Θέατρο που κάθε καλοκαίρι αποτελεί το επίκεντρο πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για όλο τον Νομό Δράμας.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.