ΣΠΟΡ

 

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Τα αναρριχητικά πεδία του Κεντρικού Φαλακρού χαρακτηρίζονται ως μερικά από τα συναρπαστικότερα του Ελλαδικού χώρου. Σχηματίζονται από τις ορθοπλαγιές που περικλείονται στις κορυφές του Φαλακρού όπως αυτές δημιουργούν ένα στεφάνι 3χλμ (από τα δυτικά προς τα ανατολικά): Καρτάλκα, Κορυφή του Φαραγγιού, Χιονότρυπα, Προφήτης Ηλίας, Ψευτοδόντι, Βέρτενα. Η πιο εντυπωσιακή ορθοπλαγιά, με διεύθυνση δυτική, βρίσκεται αναμφίβολα στο Ψευτοδόντι, καθώς είναι η πιο όρθια από τις μεγάλες πλαγιές και σχηματίζει χαρακτηριστικές κόψεις. Σε κάθε περίπτωση θα ξεκινήσουμε από το χωριό Πύργοι ή από το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού.

Το αναρριχητικό πεδίο Πύργων βρίσκεται δίπλα στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Προσοτσάνης. Έχουν ανοιχθεί μέχρι τώρα έξι διαδρομές ύψους 25-30 μέτρων δυσκολίας από V+ έως VII+. Το πέτρωμα του βράχου είναι ασβεστόλιθος καλής ποιότητας. Το ανάγλυφο του βράχου είναι έντονο και στο δεξιό μέρος του πεδίου υπάρχει σπηλιά. Για την επανάληψη των διαδρομών χρειάζονται μόνο σετάκια.


ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Με σύμμαχο τον άνεμο, για την άσκηση του αλεξίπτωτου πλαγιάς και του αιωροπτέρου, ο αθλητής μπορεί να χρησιμοποιήσει την πίστα απογείωσης στην περιοχή Πύργων - Πετρούσας σε υψόμετρο 1200μ. με προσανατολισμό νοτιοανατολικό, νότιο και νοτιοδυτικό. Η διαδρομή των 3χλμ. από το χωριό των Πύργων μέχρι την πίστα είναι βατός χωματόδρομος.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.