ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Όλη η Ευρυτανία αποτελείται από ψηλά, απότομα, βραχώδη βουνά, καλυμμένα από πυκνά ελατοδάση και χαραγμένα από δεκάδες χαράδρες, ρέματα και φαράγγια. Είναι ένας τόπος που αναγνωρίζεται σαν μία από τις καθαρότερες περιοχές στον κόσμο. Τα ελάχιστα λιβάδια είναι μικρά και απομονωμένα ανάμεσα σε όγκους δύσβατων βουνών. Οι κοιλάδες των πολλών ποταμών και ρεμάτων είναι στενές και χαραδροειδείς.

Στο κέντρο της υψώνεται ο Τυμφρηστός, με ψηλότερη κορυφή τοΒελούχι (2315μ.). Βόρεια του βρίσκεται η οροσειρά των Αγράφων. Νότια στέκουν τα Βαρδούσια και η Καλιακούδα. Στα δυτικά ο ποταμός Μέγδοβας (Ταυρωπός) χωρίζει τον Τυμφρηστό από τα όρη του Βάλτου, ενώ στα ανατολικά του απλώνεται ο κάμπος του Σπερχειού.

Ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο από χειμάρρους, χειμαρροπόταμους, ρυάκια και πηγές, που αναβλύζουν από τα βουνά της, τροφοδοτούν τους ποταμούς Μέγδοβα (Ταυρωπό), Καρπενησιώτη, Αγραφιώτη και Σπερχειό. Η πλούσια υδρολογία της περιοχής γίνεται ιδιαίτερα φανερή στην ύπαρξη πολλών πηγών-στον Τυμφρηστό, μόνο, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 250 πηγές, οι 20 από τις οποίες βρίσκονται πάνω από το όριο του δάσους, σε μεγάλα υψόμετρα. Οι μεγάλες κλίσεις των βουνών και οι βίαιες βροχοπτώσεις, κάνουν τους χειμάρρους και τα ρέματα πολύ ορμητικά με αποτέλεσμα την παραπέρα διάβρωση των ήδη απόκρημνων βουνών. και στην διαρκή αλλαγή του αναγλύφου της περιοχής.

Αυτό το άγριας ομορφιάς τοπίο κρύβει έναν βιολογικό πλούτο σπάνιας ποικιλίας. Ο αριθμός των διαφορετικών οικότοπων που έχουν διαπιστωθεί στα βουνά της Ευρυτανίας είναι 20., ενώ στον Τυμφρηστό έχουν καταγραφεί 1202 είδη φυτών. Ο πλούτος των οικοτόπων και των υδάτινων πόρων του βουνού υποστηρίζει μια σημαντική άγρια πανίδα και ορνιθοπανίδα.

Σε αυτό το μοναδικής ομορφιάς και καθαρότητας περιβάλλον, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει μερικά από τα ομορφότερα φυσικά μνημεία της χώρας μας και, εκτός από αυθεντική αναψυχή, να βρει την ευκαιρία να ξανασυναντήσει τον εαυτό του.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.