ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

O νομός της Φλώρινας αποτελεί την είσοδο στην χώρα μας για δύο από τα μεγαλύτερα ορειβατικά ευρωπαϊκά μονοπάτια, το Ε4 και Ε6. Το μονοπάτι Ε4 εισέρχεται στην Ελλάδα, μέσω του φυλακίου της Νίκης στη Φλώρινα και καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο. Στην περιοχή της Φλώρινας το μονοπάτι διασχίζει τους ορεινούς όγκους Βαρνούντα και Βέρνου και με κατεύθυνση νότια και νοτιανατολική, μέσω Αγίου Παντελεήμονα, καταλήγει στους Πύργους Εορδαίας. Το μονοπάτι Ε6 εισέρχεται στο νομό από το Βόρα, συνεχίζει νοτιοδυτικά προς το Βέρνο, όπου τέμνει το Ε4 στη θέση Δερβένι, συνεχίζει προς το Βαρνούντα και τις Πρέσπες και από εκεί κατευθύνεται προς τις ακτές της Ηπείρου. Οι διαδρομές είναι πραγματικά μαγευτικές και περιλαμβάνουν κύριους, δασικούς και αγροτικούς δρόμους και μονοπάτια, ενώ στο Ε4 προβλέπεται και πέρασμα της λίμνης Βεγορίτιδας με βάρκα. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω διαδρομών αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Bίγλα-Aγιος Γερμανός (Ε6)
Απόσταση: 16χλμ. (6 ώρες)
Χαμηλότερο σημείο: 1000μ.
Υψηλότερο σημείο: 2156μ.
Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: Μέτρια έως δύσκολη με σήμανση
Περιγραφή: Αναχώρηση από την Βίγλα Πισοδερίου με κατεύθυνση ΒΔ στο όρος Βαρνούς προς το καταφύγιο στη τοποθεσία Κοσάγια, μέσω του δασικού δρόμου (πορεία 2 ωρών). Στην συνέχεια και για 2 ώρες, ακολουθούμε το μονοπάτι Ε6 στη βάση της Κιβανίτσας με κατεύθυνση την κορυφή Καλό Νερό (2156μ.). Στην συνέχεια με την ίδια κατεύθυνση και αφού περάσουμε τα μπαλκόνια (τοποθεσία ιδιαιτέρου κάλλους με θέα τις λίμνες), κατηφορίζουμε προς το χωριό Aγ. Γερμανός.

Bίγλα-Mελάς (Τοπικό μονοπάτι)
Απόσταση: 13χλμ. (5 ώρες)
Χαμηλότερο σημείο: 900μ.
Υψηλότερο σημείο: 1918μ.
Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: Εύκολη χωρίς σήμανση
Περιγραφή : Αναχώρηση από την Βίγλα Πισοδερίου με κατεύθυνση προς τον Λάκκο από το δασικό δρόμο (μισή ώρα). Περνάμε το ποτάμι και στρίβουμε δεξιά κάτω από την κορυφή Γκολίνα με κατεύθυνση την κορυφή Φαλακρό (1918μ.) Στην κορυφή υπάρχει στρατιωτικό νεκροταφείο (δύο ώρες). Συνεχίζουμε εδώ το μονοπάτι και σε 1.30' ώρα φθάνουμε στο χωριό Aνω Mελάς και μετά από πορεία μισής ώρας φθάνουμε στο χωριό Μελάς, όπου βρίσκεται το καταφύγιο και το σπίτι στο οποίο σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς. Η διαδρομή εἰναι μέσα από πυκνό δάσος.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.