ΟΙΚΙΣΜΟΙ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Δελφοί

Η κωμόπολη των Δελφών είναι χτισμένη στα 550μ. υψόμετρο και έχει έναν πληθυσμό 2500 κατοίκων περίπου. Πρόκειται για την συνέχεια του παλιού οικισμού Καστρί, που μετονομάσθηκε σε Δελφούς και αναπτύχθηκε οικιστικά με τήν ανασκαφή και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, το 1839. Οντας ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς προορισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είναι φυσικό να είναι προσανατολισμένη οικονομικά στον τουρισμό. Οι τουριστικές της υποδομές ξεπερνούν κατά πολύ το σχετικά μικρό της μέγεθος, αλλά η μοναδική ομορφιά του τοπίου και η γειτνίαση με το παγκόσμιο μνημείο των Δελφών σβήνουν κάθε παραφωνία.

Επτάλοφος

Ο Επτάλοφος ή Αγόριανη βρίσκεται σε υψόμετρο 830 μ. στην βόρεια άκρη του περάσματος που χωρίζει τον Παρνασσό σε Δυτικό κι Ανατολικό (στην άλλη άκρη στέκεται η Αράχωβα). Εχει πληθυσμό περίπου 700 κατοίκους και είναι χτισμένη μέσα σε ένα πανέμορφο ελατοδάσος. Λόγω της γειτνίασης της με τα χιονοδρομικά κέντρα γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και έχει πολύ καλές τουριστικές υποδομές.

 

Επίσης, στον Παρνασσό υπάρχουν πολλοί άλλοι αξιόλογοι παραδοσιακοί οικισμοί, που αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη, όπως: Ο γραφικός παραδοσιακός οικισμός της Βάργιανης (υψόμ. 900 μ.) βρίσκεται στην ΒΔ πλαγιά του Παρνασσού (9 χλμ. από την Γραβιά), με την Νεραϊδοσπηλιά, ένα σπήλαιο με σχηματισμένους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, στην οποία οδηγεί ένα απόκρημνο μονοπάτι. Και η Άνω Πολύδροσος (Άνω Σουβάλα), που απέχει περίπου 7 χλμ. από την Πολύδροσο και 10 χλμ. από την διασταύρωση της Φτερόλακκας, και είναι χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 800 μ., σε προνομιούχο τοποθεσία, μέσα σε πυκνό δάσος από μαυρόπευκα, έλατα, πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.