ΟΙΚΙΣΜΟΙ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

 

Αμφίκλεια

Η Αμφίκλεια είναι μια πολύ όμορφη, ημιορεινή κωμόπολη στα πόδια του Παρνασσού, στην βορεινή του πλευρά, με πληθυσμό 3800 κατοίκους. Είναι ένας παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός, με γραφικά καλντερίμια, εκκλησίες, βρύσες και πλατείες, αλλά και πολύ ζωηρή κοινωνία. Οπως κι η Αράχωβα στα νότια, έχει σήμερα συνδέσει το όνομα της με τον χειμερινό τουρισμό στον Παρνασσό και τα χιονοδρομικά του κέντρα. Εχει πολύ ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές και φιλοξενεί επισκέπτες όλον τον χρόνο, καθώς εκτός της θέσης της, δίπλα στα χιονοδρομικά, είναι φημισμένη για τα πολλά έθιμα και τις παραδοσιακές γιορτές της.

Η Αμφίκλεια, όπως πολλές άλλες θέσεις Β και ΒΑ του Παρνασσού, κατοικείται συνεχώς από τα προϊστορικά χρόνια και ήταν πάντα ένας πολύ σημαντικός οικισμός στην ευρύτερη περιοχή, που δέσποζε της λεκάνης του Βοιωτικού Κηφισού.

Η Αμφίκλεια είναι η έδρα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.


Τιθορέα

Η Τιθορέα είναι ένα όμορφος οικισμός στις ΒΑ υπώρειες του Παρνασσου, σε υψόμετρο 450μ. Είναι χτισμένη πάνω στο εξαιρετικό ελληνιστικό τείχος (4ος αι. π.Χ.) που περιέβαλε την αρχαία πόλη.

Ενδιαφέροντα και αξιοθέατα του οικισμού είναι το Αισθητικό Δάσος Τιθορέας (έκτασης 2000 στρ.), πλούσιο σε βλάστηση από έλατα, βελανιδιές, κέδρα, κουμαριές και άλλα αυτοφυή δέντρα και θάμνους, η σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου και η δημοφιλής ορειβατική διαδρομή η οποία οδηγεί στην κορυφή Λιάκουρα, μέσα από το φαράγγι του Καχάλα.

Δίπλα και ανατολικά της Τιθορέας βρίσκεται ο αγροτικός πλέον οικισμός της Αγίας Μαρίνας που είναι γνωστή για το μοναστήρι της, που χτίστηκε την πρώτη χιλιετία μ.Χ. και βρίσκεται ψηλά στον Παρνασσό, καθώς και για τις Γούρνες (δολίνες), που είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο λίγο έξω από το χωριό.

Παύλιανη

Η Παύλιανη είναι ένα ορεινό (1040μ.) γραφικό χωριό, που βρίσκεται στην ανατολική είσοδο του Εθνικού Δρυμού της Οίτης. Από την Παύλιανη ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να διοργανώσει μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις στα γύρω βουνά και να επισκεφθεί την Πυρά του Ηρακλέους, τον Εθνικό Δρυμό, το φαράγγι του Ασώπου και το κάστρο του Κουβέλλου.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.