ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Η περιοχές του Εθνικού Πάρκου της Πίνδου είναι από τις καλύτερες για πεζοπορία και δεν χρειάζονται ιδιαίτερο σχεδιασμό. Καλό είναι πάντως ο άπειρος επισκέπτης να συμβουλευθεί τους υπεύθυνους των Κέντρων Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου προκειμένου να επιλέξετε το κατάλληλο μονοπάτι, παρά να επαναπαυθεί σε “πληροφορίες” που διαδίδονται με ευκολία.Διαδρομές γύρω από την Σαμαρίνα

Από τον Επάνω Μαχαλά της Σαμαρίνας περνά το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι του Σμόλικα που διασχίζει το δάσος Κιούριστα. Μέσα στο δάσος βρίσκεται η πηγή της Φαντίνα Λικιράου που φημίζεται για το γάργαρο και κρυστάλλινο νερό της. Το δάσος της Κιούριστα είναι πυκνό πευκοδάσος από ρόμπολα, που φτάνουν έως και 30 μέτρα ύψος. Είναι ενδιαίτημα της αρκούδας, της αγριόγιδας του Σμόλικα, λύκων, ζαρκαδιών και αγριογούρουνων.
ΝΔ της Σαμαρίνας, στους πρόποδες του Σμόλικα συναντάμε τη λίμνη Δρακόλιμνη. Εδώ υπάρχουν αλπικοί τρίτωνες, ενώ πιο πέρα αφρίζει ο μεγάλος καταρράκτης του Σμόλικα, Άπα Σπιντζουριάτα (Κρεμαστό νερό), ο οποίος ρίχνει τα νερά του στη δύσβατη χαράδρα Σκοντίνα, της Βάλια Κίρνα.

ΒΑ της Σαμαρίνας βρίσκεται η Σκούρτζια (1840μ.) και είναι βραχώδης, εκτός από κάποια σημεία που καλύπτονται με οξιές. Το Δοτσικό, η λεκάνη Χελιμοδίου Σαμαρίνας και η τοποθεσία Σταυρός προσφέρουν κι αυτές με τη σειρά τους όμορφο θέαμα. Η κορυφή Γκρέκο (1800μ.) έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη Σκούρτζια.


Αβδέλα – κορυφή Βασιλίτσας

Η διαδρομή καλύπτει μια υψομετρική διαφορά 1000 περίπου μέτρων (3 ώρες). Οι ανηφόρες δεν είναι ιδιαίτερες, παρά μόνο στο τελευταίο μέρος της διαδρομής. Αποτελεί μέρος του διεθνούς μονοπατιού Ε6 στο άξονα Βάλια Κάλντα - Περιβόλι - Αβδέλλα - Χιονοδρομικό Βασιλίτσας - Σαμαρίνα και είναι μια από τις ωραιότερες και χωρίς δυσκολίες αναβάσεις.


Περιβόλι – κορυφή Πυροστιά

Είναι μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή 19χλμ. κατάλληλη και για αρχάριους (τα πρώτα της 8 χλμ. μπορούν να γίνουν και με αυτοκίνητο το καλοκαίρι) που μας οδηγεί σε ένα απο τα τρία βουνά της οροσειράς του Λύγκου που περικλείουν την Βάλια Κάλντα. Τα άλλα δύο που βλέπουμε απέναντι μας προς τα δυτικά είναι η Φλέγγα (2159μ.) και το Αυγό (2177μ.)


Δρακόλιμνη – κορυφή Σμόλικα

Την μοναδική Δρακόλιμνη του Σμόλικα (υψ. 2150μ.) μπορεί κανείς να την προσεγγίσει με εύκολη ανάβαση 4 ωρών περίπου, είτε απο το χωριό Πάδες στα νότια του Βουνού, πάνω από τον Αώο, είτε από την Αγία παρασκευή στα βόρεια του βουνού. Από εκεί η κορυφή τού Σμόλικα (2637μ.) απαιτεί άλλη μιάμιση ώρα ανάβασης.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.