ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ο συνδυασμός του εύφορου φυσικού περιβάλλοντος με την πλούσια ιστορία της πόλης έχει να προσφέρει στον επισκέπτη μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων και γεύσεων. Η Βέροια είναι γνωστή και για την παραγωγή φρούτων και λαχανικών λόγω του τεράστιου κάμπου που την περικλείει αλλά και για την μεγάλη παραγωγή κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Όλα τα παραπάνω προϊόντα αποτελούν την πρώτη ύλη για την παρασκευή   συνταγών επηρεασμένων από την τοπική, την βλάχικη, την μικρασιάτικη και την ποντιακή κουζίνα, που μπορεί κανείς να τις συνδυάσει με τα φημισμένα τοπικά κρασιά ποικιλίας  ξινόμαυρου ή με τσίπουρο τοπικής παραγωγής.

Κυρίαρχο στοιχείο της Βεροιωτικης γαστρονομίας είναι ή πίτα. Μπορεί κανείς να γευτεί πίτες όλων των ειδών: χορτόπιτες όπως τσουκνιδόπιτες ή πρασόπιτες, τυρόπιτες, μουστόπιτες, πατσαβουρόπιτες, κρεατόπιτες, ριζόπιτες, κολοκυθόπιτες, μπατζόπιτες και ποντιακά πιροσκί-πισία. Ένα από τα δημοφιλέστερα φαγητά της Βέροιας είναι ο φασουλοταβάς που δεν λείπει από κανένα Βεροιώτικο σπίτι ενώ τις κρύες μέρες του χειμώνα συνοδεύεται ευχάριστα από καλό σπιτικό τσίπουρο.

Στα εστιατόρια και τα καφέ της πόλης, θα βρείτε μενού με τοπικές συνταγές όπως Κουκουλωτό με κρέας αρνίσιο, Σαρμαδάκια με μαϊντανό, Ζυγούρι με κυδώνι και πλούσιες άλλες συνταγές της αρεσκείας σας συνοδευόμενες με ξινόμαυρο κρασί ή τσίπουρο. Το γεύμα σας θα ολοκληρωθεί με επιδόρπιο γλυκό του κουταλιού από φρέσκα φρούτα της περιοχής ή το παραδοσιακό ρεβανί, το διάσημο γλυκό της πόλης.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.