ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 

Αν υπάρχει ένας τόπος όπου να δοξάζεται η ορειβασία και η ορεινή πεζοπορία, αυτός είναι σίγουρα η Β. Πίνδος. Η διάσχιση των φαραγγιών της και η ανάβαση των κορυφών της είναι πραγματικά μοναδικές εμπειρίες.

Ο Φορέας Διαχείρησης του Εθνικού Πάρκου, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι και τα οργανωμένα ορειβατικά καταφύγια της Βωβούσας και της Αστράκας (Τύμφης), παρέχουν στον επισκέπτη την δυνατότητα πλήθους εξαιρετικών μονοπατιών, πολύ καλά σημασμένων και διατηρημένων.

Πολύ ενδεικτικά, αναφέρουμε τις παρακάτω διαδρομές:

Μετσοβο – Λίμνες Φλέγγας

Από το Μέτσοβο ξεκινά το σημασμένο μονοπάτι Ρ6 που ακολουθεί τον δασικό δρόμο μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο του Δήμου Μετσόβου και μετά ακολουθώντας την κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου καταλήγει στις Λίμνες ή στην κορυφή της Φλέγγας. Χρόνος ανάβασης από το καταφύγιο 1,5 έως 2 ώρες περίπου. Επίσης υπάρχει ένα άλλο μονοπάτι που ξεκινάει απ’ την τοποθεσία Άσπρα λιθάρια και καταλήγει στα Αυτιά Φλέγγας (χρόνος ανάβασης 1 ώρα περίπου) και μετά στις Λίμνες Φλέγγας.


Συνάντηση Αώου και Αρκουδορέματος (Σμιξώματα) - Φράγμα πηγών Αώου

Το μονοπάτι P5 αρχίζει από το σημείο που ενώνεται ο ποταμός Αώος με το Αρκουδόρεμα στα δυτικά όρια του Εθνικού Δρυμού Πίνδου. Έχει μήκος 12χλμ. και οι υψομετρικές διακυμάνσεις κυμαίνονται από 1000 έως 1350μ. και καταλήγει σε 4 ώρες συνολικά στο Φράγμα Πηγών Αώου. Δια μέσω αυτού του μονοπατιού (ημιονική οδός) επικοινωνούσε παλιότερα η Βωβούσα με το Μέτσοβο.


Λίμνη Μετσόβου - Ορειβατικό Καταφύγιο Μαυροβουνίου - Φλέγκα - Ε6 - Αρκουδόρεμα - Καταφύγιο Βωβούσας

Το μονοπάτι αρχίζει από τον δασόδρομο που οδηγεί στο καταφύγιο Μαυροβουνίου. Ο δασόδρομος ξεκινάει από τον περιφερειακό δρόμο της λίμνης Πηγών Αώου. Από την αρχή του δασόδρομου μέχρι το καταφύγιο η πορεία διαρκεί 1 ώρα. Από εκεί ακολουθούμε την σήμανση Ρ1 φτάνοντας στην κορυφή της Φλέγκας σε 1,5 ώρες πορείας. Κατεβαίνουμε στις λίμνες της Φλέγκας και από εκεί ακολουθούμε ανηφορική και δυτική κατεύθυνση έως το μονοπάτι Ρ6 που κατεβαίνει στο Αρκουδόρεμα. Από εκεί ακολουθούμε το μονοπάτι Ε6 σε δυτική κατεύθυνση και φτάνουνε στην περιοχή Σμιξώματα (συνάντηση Αώου – Αρκουδορέματος) σε 4 ώρες. Περνώντας τον ποταμό ακολουθούμε τον δασόδρομο έχοντας στα δεξιά μας το ποτάμι και μετά από μισή ώρα φτάνουμε στο καταφύγιο της Βωβούσας.


Προφήτης Ηλίας Μετσόβου - Φλέγγα Μαυροβουνίου

Διαδρομή, με σηματοδότηση Ρ1, διάρκειας 5-6 ωρών.


Μέτσοβο - Τσούκα Μπάρμπα

Η διαδρομή, με σηματοδότηση Ρ2, ως την Τσούκα Μπάρμπα (Κοκκινόραχη) διαρκεί 4 ώρες περίπου.


Φράγμα Αώου - Τσούκα Ρόσα

Μονοπάτι διάρκειας 6 ωρών με σηματοδότηση Ρ4.


Ανθοχώρι - Περιστέρι (Λάκμος)

Διαδρομή διάρκειας 4 ωρών. Από την περιοχή περνά και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 από το Συρράκο έως την κορυφή του Περιστερίου Τσουκαρέλα σε υψόμετρο 2249 μέτρων.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.