ΧΛΩΡΙΔΑ & ΠΑΝΙΔΑ

 

Από τους πρόποδες του Βέρνου μέχρι και τα χίλια μέτρα κυριαρχούν οι διαπλάσεις δρυός, ενώ από το σημείο αυτό και μέχρι τα ανώτερα δασοόρια με τα αλπικά λιβάδια, κυριαρχεί η οξιά με πολύ πυκνά και αδιαπέραστα δάση. Η περιοχή, κυρίως πάνω από το όριο βελανιδιάς-οξιάς χαρακτηρίζεται από την παρουσία περισσότερων από 40 σημαντικών φυτικών ομάδων. Η περιοχή έχει εξέχουσα σημασία για πάρα πολλά σημαντικά είδη πανίδας. Εκτός από τα δυο μεγάλα θηλαστικά την αρκούδα και το λύκο, το νότιο Βέρνο αποτελεί βιότοπο για σπάνια πουλιά και κυρίως αρπακτικά. Είναι αξιοσημείωτο πως σε μια μικρή ζώνη λίγων χιλιομέτρων φωλιάζουν ο χρυσαετός, ο κραυγαετός, ο πετρίτης, το κιρκινέζι, το βραχοκιρκίνεζο, το ξεφτέρι, αετογερακίνες και κοινές γερακίνες.

Το συγκρότημα Γράμμου-Βοΐου είναι μια ορεινή περιοχή με εκτεταμένα μεικτά δάση φυλλοβόλλων και κωνοφόρων (δρυός, οξιάς, μαύρης πεύκης και ελάτης) και πολλά ευγενή πλατύφυλλα με σποραδική εμφάνιση. Η μεγάλη ποικιλία των ειδών δημιουργεί ένα υγιές δασικό οικοσύστημα αλλά και ένα υπέροχο τοπίο με ποικιλία εντυπωσιακών χρωμάτων ιδιαίτερα κατά το φθινόπωρο. Πρόκειται για ψηλά παραγωγικά δάση που διαχερίζονται αειφορικά. Η περιοχή είναι υψηλής οικολογικής αξίας, μάλιστα οι κορυφές του Γράμμου είναι ενταγμένες στο διεθνές δίκτυο προστασίας NATURA 2000, αλλά λίγο ερευνημένες.

Τα βουνά Γράμμος και Βόϊο είναι σημαντικό ενδιαίτημα για μεγάλα θηλαστικά, όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος, το ευρωπαϊκό αγριόγιδο, το ζαρκάδι, το ελάφι και ο αγριόγατος. Επίσης σημαντικό ενδιαίτημα είναι η περιοχή για μεγάλο αριθμό δασόβιων και αρπακτικών πουλιών όπως η πετροπέρδικα, ο χρυσαητός, ο κραυγαητός, ο φιδαητός, ο ασπροπάρης, ο σταυραητός, ο σφηκιάρης, οι τρυποκαρυδοι, το διπλοσάινο, ο μαυρόγυπας, η αητογερακίνα, η αγριόκοτα και πολλά άλλα μικρότερα, αλλά όχι λιγώτερο αξιόλογα.

Ο Γράμος και το Βόϊο φιλοξενούν στα υψίπεδά τους πολλές δολίνες, με αξιόλογη πανίδα. Η δρακολίμνη μάλιστα του Γράμμου, που είναι η υψηλότερη (υψ. 2350μ.) και μεγαλύτερη της Ελλάδας, είναι ενδιαίτημα πολλών μοναδικών αλπικών τριτώνων.

Η λίμνη της Καστοριάς είναι η μοναδική φυσική λίμνη της χώρας, στην οποία εξακολουθούν να υπάρχουν εκτάσεις δασών υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν σήμερα έναν από τους σπανιότερους οικότοπους του Ευρωπαϊκού χώρου. Επίσης, η λίμνη αποτελεί σημαντικό πεδίο διατροφής χιλιάδων υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών σε όλες τις εποχές. Ο συνολικός αριθμός των ειδών ξεπερνά τα 180 και πολλά από αυτά (περισσότερα από 50) είναι ήδη σπάνια και απειλούμενα, προστατευόμενα από τη διεθνή και εθνική νομοθεσία. Ειδικότερα, στην λίμνη διαχειμάζουν πολλές εκατοντάδες αγριοπελεκάνοι, φωλιάζουν τέσσερα είδη τσικνιάδων σκουφοβουτηχτάρια και είναι η μοναδική λίμνη στην Ελλάδα όπου αναπαράγεται σε πολλές δεκάδες ζευγάρια ο βουβόκυκνος. Στην παρόχθια ζώνη της λίμνης δημιουργούνται ενδιαφέρουσες διαβαθμίσεις υδρόφιλης και υδροχαρούς βλάστησης, που φιλοξενούν μία πολύ ενδιαφέρουσα και ποικίλη πανίδα θηλαστικών, ερπετών και αμφίβιων, όπου περιλαμβάνονται προστατευόμενα είδη. Για τους λόγους αυτούς, η λίμνη της Καστοριάς χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο πλούσιους υγροβιότοπους στην Ελλάδα.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.