ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 

Τα βουνά Βίτσι, Γράμμος και Βόϊο προσφέρουν όμορφες και ιδιαίτερες διαδρομές για ορεινή πεζοπορία. Γενικά υπάρχουν πολλές σηματοδοτημένες διαδρομές, αλλά το γεγονός ότι για δεκαετίες τα μέρη αυτά ήταν εγκατελειμένα και τα βουνά διατήρησαν τον άγριο φυσικό χαρακτήρα τους, σε συνδυασμό με τις γεωλογικές-γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες τους (απότομες κλίσεις, ολισθαίνοντα εδάφη), δημιουργοὐν συχνά συνθήκες δύσκολες ή και επικίνδυνες για τον άπειρο πεζοπόρο ή ορειβάτη. Είναι λοιπόν καλό, αν δεν έχει ο επισκέπτης επαρκή εμπειρία να μην παρασύρεται από την μεγάλη φυσική ομορφιά του τόπου και αυτοσχεδιάζει  την διαδρομή του, αλλά να ακολουθεί τις σηματοδοτημένες διαδρομές και να αναζητεί τις αναγκαίες πληροφορίες.

Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά τις πιο χαρακτηριστικές διαδρομές:

 

Δροσοπηγή-Νυμφαίο

Η διαδρομή ακολουθεί την πορεία του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και διασχίζει ένα πανέμορφο δάσος οξιάς σε ένα μήκος 10χλμ. σε υψομετρική διαφορά κατάβασης 700μ. Είναι εύκολη αλλά έχει σημαντική διάρκεια (4 ώρε) και αν δεν έχετε φροντίσει να σας παραλάβει κάποιος στο τέλος της, θα πρέπει να επιστρέψετε με τα πόδια.

Φαράγγι Κορομηλιάς

Είναι πανέμορφο και εντυπωσιακό με μήκος 2,5χλμ. Οι βραχώδεις ασβεστολιθικές ορθοπλαγιές του είναι διάσπαρτες από μικρά επισκέψιμα σπήλαια. Βρίσκεται 500μ. έξω από το χωριό της Κορομηλιάς (μιαν ανάσα από την Καστοριά) και μπορεί ο οποιοσδήποτε να το επισκεφθεί και να το διασχίσει μιας που υπάρχει και τσιμεντένιο δρομάκι.

Λίμνη Καστοριάς

Στα βόρεια και βορειοδυτικά της λίμνης απλώνονται τμήματα ενός από τα λιγοστά παραλίμνια δάση που έχουν απομείνει στη χώρα μας. Από μακριά, προσφέρεται ένα θέαμα μοναδικό, αλλά θα πρέπει κανείς να επιχειρήσει να βαδίσει μέσα του για να νιώσει το μεγαλείο του. Πελώρια πλατάνια, σκλήθρα, ιτιές, λεύκες και, ανάμεσά τους, διάφορα μικρότερα και αναρριχώμενα φυτά δημιουργούν την αίσθηση παρθένας φύσης. Ο περίπατος στο παραλίμνιο δάσος της Καστοριάς αποτελεί μια σπάνια εμπειρία για τους λάτρεις της φύσης.

Τα τελευταία χρόνια δίνεται μια ακόμη ευκαιρία περιήγησης στη λίμνη, με το καραβάκι που έχει θέσει σε λειτουργία ο Δήμος Καστοριάς. Με τις καθημερινές περιηγητικές του διαδρομές, δίνει την ευκαιρία στους Καστοριανούς και στους επισκέπτες να χαρούν σπάνιες εικόνες του τοπίου, αλλά και να δουν την πόλη της Καστοριάς από άλλη οπτική γωνία.

Ε6-Γράμμος-Βόϊο

Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 διασχίζει τον Γράμμο και το Βόϊο  και προσφέρει την καλύτερα σηματοδοτημένη ακολουθία διαδρομών με την οποία μπορεί κανείς να ξεκινήσει την γνωριμία του με τα βουνά αυτά.  Η κωμόπολη του Νεστορίου είναι ίσω η καλύτερη αρχή για μια τέτοια εξερεύνηση λόγω των ανεπτυγμένων οικοτουριστικών υποδομών της. Από εδώ μπορεί ο επισκέπτης να πάρει τις αναγκαίες πληροβορίς και να ξεκινήσει την διαδρομή του, είτε προς τον Γράμμο στα δυτικά, είτε προς το Βόϊο στα νότια.

Γράμουστα-Δρακολίμνη Γκιστόβα

Η δολίνη Γκιστόβα είναι η υψηλότερη και μεγαλύτερη αλπική λίμνη της Ελλάδας και βρίσκεται σε υψόμετρο 2350μ. αρκετά κοντά στο χωρίο Γράμμος (Γράμουστα), από όπου είναι πολύ εύκολη και γρήγορη η πρόσβαση σε αυτήν.

Πευκόφυτο-Λίμνη Μουτσάλια

Από το χωριό Πευκόφυτο (14χλμ. από το Επταχώρι, 35χλμ. από το Νεστόριο) ξεκινά ένα πανέμορφο μονοπάτι πρός την λίμνη Μουτσάλια στα 1690μ. Πρόκειται για μοναδικής ομορφιάς τοπίο, στο οποίο φτάνουμε διασχίζοντας πυκνό δάσος οξιάς.Το μονοπάτι είναι καλά σηματοδοτημένο και έχει μήκος λίγο παραπάνω από 6χλμ.

 

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.