ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Ο Νομός Καβάλας είναι ένας πολύ πλούσιος μορφολογικά τόπος. Βουνά, κάμποι, σύνθετες ακτογραμμές, υδροβιότοποι κι ένα παραδεισένιο νησί, συνθέτουν την τοπιογραφία του.

Ο Νομός είναι ορίζεται από τους ποταμούς Στρυμόνα, στα Δυτικά, και Νέστο, στα Ανατολικά. Οι κορυφές του όρους Παγγαίο (1956 μ.) και τα βουνά της Λεκάνης (1298 μ.) ορίζουν τον Βορρά και την Δύση του Νομού. Ενώ ο Νότος χαράσσεται από την πανέμορφη ακτογραμμή του κόλπου της Καβάλας. Μπροστά στον κόλπο υψώνεται το θαυμάσιο νησί της Θάσου, που μέχρι πριν 10.000 περίπου χρόνια ήταν ενωμένο με την ενδοχώρα σε ένα ενιαίο γεωφυσικό χώρο.
Τα βουνά της Καβάλας και της Θάσου ήταν από τα πανάρχαια χρόνια πολύ πλούσια σε μεταλλεύματα και μάλιστα σε χρυσό. Είναι πλούσια σε υδάτινους πόρους και όμορφα πυκνά δάση.
Ο ποταμός Νέστος έχει σημαντικότατους υδροβιότοπους με σημαντικότερο αυτόν του Δέλτα, που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Νομού. Η χλωρίδα και η ορνιθοπανίδα του Δέλτα του Νέστου το κατατάσσουν σε έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους υδροβιότοπους της Ευρώπης.

 

Το κλίμα της περιοχής στα πεδινά και παραθαλάσσια είναι εύκρατο, με δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.

Σχετικά άρθρα
ΚΑΒΑΛΑ

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.