ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΣΚΡΑ & ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΛΙΜΝΗ

Μόλις 3 χιλιόμετρα από το χωριό Σκρα, θα συναντήσετε ένα μικρό, καλά κρυμμένο παράδεισο. Έχοντας διασχίσει μια πανέμορφη διαδρομή μέσα από το δάσος με την πυκνή βλάστηση, θα φτάσετε στους καταρράκτες του Σκρα και την περίφημη Σμαραγδένια λίμνη.

Πρώτα θα συναντήσετε τη λίμνη, και έπειτα από μία σύντομη, μέτριας δυσκολίας ανάβαση θα αντικρίσετε και τους καταρράκτες. Το καταπράσινο περιβάλλον, το τιρκουάζ χρώμα της λίμνης, οι σπηλιές, τα τρεχούμενα νερά και ο ήχος από τους δύο καταρράκτες που πέφτουν με δύναμη στα βράχια, δημιουργούν ένα περιβάλλον μαγευτικό.

Μια εξόρμηση στους καταρράκτες και στη Σμαραγδένια λίμνη είναι ό,τι πρέπει για τους καλοκαιρινούς μήνες, που θα μπορέσετε και να δροσιστείτε με μια βουτιά στη λίμνη!

 

ΠΑΪΚΟ

Καταπράσινο και επιβλητικό, το Πάικο χωρίζει το νομό Κιλκίς από το νομό Πέλλας και προσφέρεται για να έρθουμε πιο κοντά στη φύση. Είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο δασωμένα βουνά, καθώς εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο δάσος καστανιάς της Ελλάδας.

Εκτός από τις καστανιές, στο Πάικο ευδοκιμούν και οι οξιές, τα πεύκα, οι βελανιδιές και οι κέδροι, δημιουργώντας ένα μαγικό μείγμα αρωμάτων. Το τοπίο συμπληρώνουν οι ρεματιές και το φαράγγι, καθώς και τα ποτάμια και τα ρέματα που κυλούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στα χωριά του Πάικου, όπως στην Καστανερή, στη Γρίβα με θέα στην κοιλάδα του Αξιού, στην Κάρπη και αλλού, θα δοκιμάσετε φρέσκα κάστανα και πιάτα με μανιτάρια από το Πάικο. Το βουνό διατίθεται για ομαδικές φυσιολατρικές αποδράσεις, ενώ το φθινόπωρο διοργανώνεται ημιμαραθώνιος.

 

ΛΙΜΝΗ ΔΟΪΡΑΝΗ

Μία από τις ομορφότερες λίμνες του Βορρά, η Δοϊράνη αποτελεί ένα φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Π.Γ.Δ.Μ., στο βορειότερο σημείο του νομού Κιλκίς. Με τα πανέμορφα χωριά στις όχθες της, το τοπίο με τα δάση και το όρος Μπέλες στα βορειοανατολικά, μας προσκαλεί να τη γνωρίσουμε από κοντά.

Στο γειτονικό ομώνυμο χωριό θα δοκιμάσετε φρέσκα ψάρια από τη λίμνη. Εκεί θα βρείτε και το Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης, που αναδεικνύει την ιστορία και την κουλτούρα της περιοχής, μέσα από εκθέματα που σχετίζονται με την παραδοσιακή αλιευτική δραστηριότητα.

Στη δενδροφυτεμένη παραλία της λίμνης λειτουργούν γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, αλλά και παιδικές χαρές. Μπορείτε επίσης να βρείτε εξοπλισμό για ψάρεμα και να κάνετε ορνιθοπαρατήρηση στο δάσος. Η λίμνη προσφέρεται για μία σειρά δραστηριοτήτων στη φύση, για κάθε γούστο.

 

ΧΙΛΙΑ ΔΕΝΤΡΑ

Το δάσος των Μουριών, γνωστό και ως «Χίλια δέντρα», βρίσκεται στα βόρεια της Δοϊράνης, πολύ κοντά στο χωριό Μουριές. Είναι ένα σπάνιο δάσος, κυρίως με βελανιδιές, που αποτελεί το κατάλοιπο ενός πολύ μεγαλύτερου, που κάλυπτε στο μακρινό παρελθόν την ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα καλύπτει μία έκταση περίπου 600 στρεμμάτων, με υπεραιωνόβιους δρυς και πλατάνια εκατοντάδων ετών. Τα Χίλια δέντρα, μαζί με την παραλίμνια ζώνη είναι προστατευόμενη περιοχή, καθώς εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως «μνημείο της φύσης».

Πάντως, σε αρκετά σημεία ο χώρος έχει διαμορφωθεί ως χώρος αναψυχής, με δυνατότητα για πικ-νικ, ποδηλασία, αθλητισμό και άλλες δραστηριότητες στη φύση. Χάρη στα πανύψηλα δέντρα και τον καθαρό αέρα, το τοπίο θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς!

 

ΛΙΜΝΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ

Περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά από την Αξιούπολη, η τεχνητή λίμνη Μεταλλείου δημιουργεί ένα μοναδικό τοπίο και ένα πανέμορφο περιβάλλον για φυσιολατρικές δραστηριότητες.

Η λίμνη δημιουργήθηκε με την κατασκευή φράγματος σε έναν παραπόταμο του Αξιού και έκτοτε προσελκύει όλους όσους αγαπούν τη φύση. Η πρόσβαση είναι εύκολη, μέσα από οργανωμένο δίκτυο που περνά μέσα από το κατάφυτο δάσος. Φτάνοντας εκεί θα δείτε ένα λοφάκι με σκαλιά, όπου μπορείτε να ανεβείτε για να απολαύσετε τη θέα από ψηλά. Στο λόφο υπάρχει και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Η λίμνη του

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.