ΜΝΗΜΕΙΑ & ΤΟΠΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΥΡΩΠΟΥ

Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νομού, ο Ευρωπός, απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από το Κιλκίς. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως την αρχαία νεκρόπολη και την προϊστορική της πόλη, η οποία κατοικήθηκε από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι το τέλος της αρχαιότητας.

Ανάμεσα στα ευρήματα που αποδεικνύουν την μεγάλη σημασία της αρχαίας πόλης και τις επαφές της με την υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκεται και ο περίφημος Κούρος. Πρόκειται για κυκλαδίτικης τεχνοτροπίας άγαλμα σημαντικού πολίτη σε φυσικό μέγεθος, που εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς.

Εντός του αρχαιολογικού χώρου, στην αρχική τους θέση θα δείτε εντυπωσιακούς ρωμαϊκούς τάφους, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ακτέριστοι. Στους κτερισμένους βρέθηκαν αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα, νομίσματα και ειδώλια, που μας δίνουν πληροφορίες για τα ταφικά έθιμα της εποχής.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟΥ

Πάνω από το χωριό του Παλαιού Γυναικοκάστρου δεσπόζει επιβλητικό το βυζαντινό κάστρο, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά οχυρωματικά έργα.

Χτίστηκε κατά το πρώτο μισό του 14ου αιώνα από τον Ανδρόνικο Γ’ τον Παλαιολόγο, με σκοπό την προστασία της Θεσσαλονίκης από τους Σέρβους και κάθε πιθανό κίνδυνο από το Βορρά. Όμως στα τέλη του ίδιου αιώνα καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς, όπως και η ευρύτερη περιοχή. Κατά την οθωμανική περίοδο παρήκμασε και η χρήση του σταμάτησε οριστικά.

Στο βορειοανατολικό τμήμα του κάστρου βρίσκεται η ακρόπολη, μέσα στην οποία σώζεται πύργος σε τρία επίπεδα, με δεξαμενή νερού που έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Στους πρόποδες του λόφου μπορείτε να δείτε και ερειπωμένο μεταβυζαντινό ναό.

 
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟΥ

Στην έκταση κάτω από το βυζαντινό κάστρο του Παλαιού Γυναικοκάστρου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως το νεκροταφείο οικισμού που χρονολογείται μεταξύ του 12ου και του 8ου αιώνα π.Χ.

Σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο θα δείτε έναν τύμβο από λιθοσωρό που καλύπτει τεφροδόχα αγγεία. Τα περισσότερα από τα αγγεία που έχουν βρεθεί είναι αμφορείς με απλή, γεωμετρική διακόσμηση. Βρέθηκαν επίσης κοσμήματα, όπλα και χάλκινα επίχρυσα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν ως διακόσμηση ενδυμάτων.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΑΛΑΤΙΑΝΟΥ

Στα βορειοανατολικά της πόλης του Κιλκίς βρίσκονται τα ερείπια μεγάλης μακεδονικής πόλης της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου που θεωρείται ότι ταυτίζεται με το αρχαίο Ίωρον.

Τα τέσσερα αγάλματα που έχουν βρεθεί από τις ανασκαφές στον Αρχαιολογικό Χώρο του Παλατιανού βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς. Στο χώρο θα δείτε τα αντίγραφά τους, ερείπια κτισμάτων και ναΐσκων και τα ίχνη του νεκροταφείου της πόλης. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και τα δύο Ηρώα των τελών του 1ου αιώνα μ.Χ., που αποτελούνται από δύο τετράγωνους περίβολους.

Η πόλη υπολογίζεται ότι κατοικήθηκε ήδη από το 10ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή την εποχή του Σιδήρου και δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. Είχε ιδιαίτερα στρατηγική θέση και προστατευόταν από οχυρωματικό περίβολο.

 
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΟΛΧΙΔΑΣ

Στην ανατολική όχθη του Γαλλικού ποταμού εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κολχίδας. Η σημερινή Κολχίδα έχει πάρει το όνομά της από την αρχαία πόλη Καλλικώ, που στα ρωμαϊκά χρόνια ονομάστηκε Κάλλικουμ.

Ο οικισμός θεμελιώθηκε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ότι διατηρήθηκε μέχρι και την Τουρκοκρατία. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν παλαιοχριστιανικό οικισμό.

Θα δείτε ίχνη από την οχύρωση της πόλης και τμήματα παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου ή των αρχών του 6ου αιώνα. Στη συνέχεια η βασιλική μετατράπηκε σε καθολικό μοναστηριού, και έπειτα από καταστροφές, επισκευάστηκε ξανά τον 11ο αιώνα. Διαθέτει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα βυζαντινής ζωγραφικής του 12ου αιώνα.

Πολλά από τα ευρήματα εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς.

 
ΛΟΦΟΣ ΗΡΩΟΥ ΜΑΧΗΣ ΚΙΛΚΙΣ

Η μάχη που έλαβε χώρα στις 21 Ιουνίου 1913 ήταν μία από τις πιο αποφασιστικές και φον

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.