ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στους πρόποδες του λόφου του Αγίου Γεωργίου στην πόλη του Κιλκίς βρίσκεται το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου, ένα από τα πιο σημαντικά σπήλαια της Ελλάδας. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1925 και από τη δεκαετία του 1980 είναι επισκέψιμο και όποιος βρεθεί στο Κιλκίς δεν πρέπει να το χάσει.

Η έκτασή του ξεπερνά τα χίλια τετραγωνικά μέτρα, ενώ αποτελείται από δύο επίπεδα. Ο διάκοσμός του από κοραλλιογενές υλικό και πλήθος σταλακτιτών και σταλαγμιτών δημιουργούν ένα μοναδικό περιβάλλον. Εντός του σπηλαίου βρέθηκαν πολύ καλά διατηρημένα δείγματα απολιθωμένων οστών ζώων, ηλικίας 10-100 χιλιάδων χρόνων.
Πολύ κοντά στο σπήλαιο λειτουργεί αναψυκτήριο, στον πάνω όροφο του οποίου θα βρείτε το Παλαιοντολογικό Μουσείο. Εκεί θα δείτε τα ευρήματα του σπηλαίου, όπως απολιθώματα και αναπαραστάσεις μεγάλων σαρκοφάγων ζώων, αλλά και αναλυτικές πληροφορίες για το περιβάλλον του σπηλαίου.

Το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Συνδυάστε την επίσκεψη με μία βόλτα στο Παλαιοντολογικό Μουσείο!


ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΚΡΟΥΣΣΙΩΝ

Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα έξω από την Ποντοκερασιά και πολύ κοντά στις πηγές του Γαλλικού ποταμού. Είναι ένας από τους σημαντικότερους βοτανικούς κήπους της Νότιας Ευρώπης, καθώς συγκεντρώνει πάνω από χίλια ενδημικά και αυτοφυή είδη της βαλκανικής χλωρίδας.

Ο κήπος εκτείνεται σε μια έκταση 310 στρεμμάτων, από τα οποία τα 150 καλύπτονται από δρύινο δάσος. Περπατώντας στις εκτάσεις αυτές θα συναντήσετε λιμνούλες, ρυάκια, μικρούς τεχνητούς καταρράκτες και παρατηρητήρια πουλιών.

Ιδανικός για εξόρμηση αν ταξιδεύετε με παιδιά, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ποικιλία της βαλκανικής χλωρίδας και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της βιοποικιλότητας. Μικροί και μεγάλοι θα απολαύσετε το καταπράσινο περιβάλλον και θα ηρεμήσετε κοντά στη φύση.


ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ» ΣΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Ένα από τα ελάχιστα μεταξουργεία που διατηρούνται μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα, το Παλαιό Εργοστάσιο «Χρυσαλλίς» υπενθυμίζει τη δραστηριότητα των κατοίκων της Γουμένισσας.

Το διατηρητέο βιομηχανικό κτίριο έχει τη δική του ιστορία. Κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 από την εταιρεία «Μεταξουργείον η Χρυσαλλίς» και απασχόλησε πάνω από 400 εργάτριες και εργάτες που κατοικούσαν στην περιοχή. Μόνο κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία του, για να συνεχίσει κανονικά στις επόμενες δεκαετίες. Οι περισσότερες οικογένειες της περιοχής απασχολούνταν στο εργοστάσιο παραγωγής μεταξιού.

Η λειτουργία του εργοστασίου έπαυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και το κτίριο αμέσως χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο. Μία πυρκαγιά το 1999 κατέστρεψε τη βόρεια πτέρυγα, με αποτέλεσμα σήμερα να σώζονται κυρίως οι πέτρινοι τοίχοι. Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του παραμένει εκεί και το εντυπωσιακό κτίριο μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.