ΜΝΗΜΕΙΑ & ΤΟΠΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Αρχαία Αιανή. Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας πόλης της Αιανής βρίσκεται δίπλα στην ομώνυμη σύγχρονη. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φώς τρία μεγάλα δημόσια κτήρια και πολλές ιδιωτικές κατοικίες. Σε κοντινή απόσταση από την αρχαία πόλη βρίσκεται η Νεκρόπολη με εκτεταμένα νεκροταφεία από την ύστερη εποχή του χαλκού μέχρι τα υστεροελληνικά χρόνια. Οι τάφοι βρέθηκαν ασύλητοι και έδωσαν πλούσια κτερίσματα εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής.

Η βασιλική των Κατηχουμένων βρίσκεται στην κάτω πόλη του κάστρου των Σερβίων και αποτελούσε τον επισκοπικό της ναό. Χρονολογείται γύρω στο 1000, αλλά δέχθηκε μετασκευές σε διάφορες φάσεις από το 12ο έως το 16ο αι. Το μνημείο διασώζει ζωγραφική διακόσμηση σε τρία στρώματα. Το πρώτο είναι σύγχρονο με την πρώτη φάση του ναού, το δεύτερο χρονολογείται στο 13ο αι., ενώ το τρίτο μπορεί να τοποθετηθεί στο 15ο-16ο αιώνα.

Στην Αιανή σώζονται δύο εξαιρετικοί ναοί του 11ου αι. η Παναγία (Κοίμηση Θεοτόκου) και ο Αγ. Δημήτριος.

Αγία Τριάδα Βυθού (Βοΐου). Αρχοντικό θτησκευτικό μνημείο του 18ου αι. Αποτελεί το καμάρι των Μαστοροχωριών. Υψώνεται εντυπωσιακή μέσα σε ένα τοπίο μαγευτικό. Το καθολικό είναι κατάγραφο με έργα ντόπιων λαϊκών αγιογράφων του 18ου αι., που δίνουν μια ιδιαίτερη αίσθηση της λαϊκής ψυχής και φιλοκαλλίας.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.