ΜΝΗΜΕΙΑ & ΤΟΠΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Στην Ελλασόνα βρίσκεται το σημαντικότερο μεσαιωνικό μνημείο της περιφέρεια της Λάρισας και ένα από τα σημαντικότερα όλης της Θεσσαλίας. Είναι Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας. Στο θαυμάσιο, αρχιτεκτονικά, καθολικό του σώζονται σημαντικές νωπογραφίες του 13ου αι.

Επίσης, στις ΝΔ πλαγιές του Ολύμπου συναντούμε:

Την σημαντική Μονή Κανάλων. Ιδρυμα του 11ου αι. Το μοναστήρι βρίσκεται 8χλμ. ανατολικά της Καρυάς στην αρχή της ρεματιάς της Ζηλιάνας.

Την ιστορική Μονή Αγ. Τριάδος στον Σπαρμό (28χλμ. από την Ελλασόνα) με τις εξαιρετικές αγιογραφίες του 27ου αι. στο καθοκικό της.

Το ταπεινό, αλλά κομψό, εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης στην Δοχίλη (27χλμ. βόρεια της Ελλασόνας), με τα αληθινά αξιόλογα εικονογραφικά σπαράγματα του 16ου αι.

Στην ιστορική Τσαριτσάνη σώζονται πολλά δείγματα του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού της ύστερης Τουρκοκρατίας. Οπως ο ναός του Αγ. Νικολάου, με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του 17ου αι. Ο ναός του Αγ. Παντελεήμονα του 18ου αι. Ο ναός των Αγ. Αναργύρων με τις πολύ ενδιαφέρουσες αγιογραφίες του 17ου αι. Αλλά και πυργόσπιτα της ίδιας εποχής.

Στην κοιλάδα της Αγιάς, ανάμεσα στην Οσσα και στο Μαυροβούνι και στις πλαγιές των δύο βουνών, στα μεσαιωνικά χρόνια και μάλιστα από τον 11ο αι. και μετά, ο μοναχισμός γνώρισε μια σημαντική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα στην περιοχή να έχουν σωθεί ένα πλήθος θρησκευτικά μνημεία της βυζαντινής επαρχίας. Επίσης η περιοχή ήταν σημαντική σαν πέρασμα από την Μακεδονία προς την Θεσσαλία και αυτό καταγράφεται και στα αμυντικά μνημεία της περιοχής. Πιο σημαντικά από όλα αυτά είναι τα παρακάτω:

Το ζωντανό μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα (16ος αι.) στον δρόμο από Αγιά προς Μελίβοια με αξιόλογα αρχιτεκτονικά και ζωγραφικά στοιχεία των πρώτων μεταβυζαντινών αιώνων.

Το μονόχωρο εκκλησάκι της Παναγίας στο ρέμα της Βελίκας. Κομψό αρχιτεκτονικό έργο του 12ου αι. στην Μελιβοία, 8χλμ. από την Αγιά. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το ενδιαφέρον καθολικό του Αγ. Ιω. Θεολόγου (19ος αι.)

Το εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου στο ορεινό χωριό Ανατολή (40χλμ. από την Λάρισα, 16χλμ. από την Αγιά) με τα σπαράγματα εξαιρετικών αγιογραφιών του 16ου αι. Στο ίδιο χωριό υπάρχει το αξιόλογο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, από την ίδια εποχή.

Το εξαιρετικά διατηρημένο μικρό καθολικό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μεγαλόβρυσο (7χλμ. βόρεια της Αγιάς). Κτίσμα της κομνήνειας εποχής με τοιχογραφίες του 17ου αι.

Το εκκλησάκι των Αγ. Αποστόλων στην Αγιά με τις χαριτωμένες λαϊκότροπες αγιογραφίες του 18ου αι. που καλύπτουν και την παραμικρή γωνιά των τοίχων της.

Το καθολικό της Μονής Γεννήσεως Θεοτόκου στο Πολυδένδρι Αγιόκαμπου, με αξιόλογες τοιχογραφίες του 17ου αι.

Στην ΒΑ πλαγιά του Κίσσαβου στέκεται το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αγ. Δημητρίου Στομίου, στο οποίο σώζονται πολλά βυζαντινά σπαράγματα.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.