ΟΙΚΙΣΜΟΙ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΟΣΣΑΣ


Αμπελάκια

Τα ιστορικά Αμπελάκια στέκονται στην ΒΔ πλαγιά της Οσσας (5 χλμ. από τα Τέμπη και 30 χλμ. από την Λάρισα) εδώ και 600 χρόνια. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, περίφημος για την αρχιτεκτονική των αρχοντικών του.

Στα Αμπελάκια ιδρύθηκε το έτος 1778 ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς του κόσμου, η "Κοινή Συντροφία και Αδελφότης των Αμπελακίων", που είχε αντικείμενο την παραγωγή, επεξεργασία, βαφή και εμπορία, κόκκινων νημάτων. Η οικονομική άνθιση του οικισμού, που αποτυπώνεται στα εντυπωσιακά αρχοντικά της εποχής, ήταν συνακόλουθη με την ιδιαίτερη άνθιση των γραμμάτων και της παιδείας. Το 1737 ιδρύθηκε στα Αμπελάκια το “Ελληνομουσείον”, μια από τις πιο φημισμένες σχολές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, όπου δίδαξαν μερικές από τις μεγαλύτερες μορφές του.

Σήμερα στο χωριό σώζονται 17 αρχοντικά με πιο διάσημο αυτό του Γεωργίου Σβάρτς, το οποίο έχει πλήρως αναπαλαιωθεί και λειτουργεί σαν μουσείο, ενώ λειτουργεί και ένα εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο.

Το χωριό διαθέτει αξιόλογες τουριστικές υποδομές και είναι αγαπητός προορισμός πολλών επισκεπτών.


Καρίτσα

Η Καρίτσα βρίσκεται στις ΒΑ πλαγιές της Οσσας, 50χλμ. από την Λάρισα. Είναι ένας πραγματικά όμορφος οικισμός που ατενίζει το Αιγαίο σαν μπαλκόνι. Βρίσκεται, πνιγμένη η ίδια στο πράσινο, στα όρια του Αισθητικού Δάσους της Οσσας. Είναι γωστή για την πλούσια και ποιοτική παραγωγή κάστανου και το γιορτάζει αυτό κάθε Οκτώβριο στην Γιορτή του Κάστανου. Η Καρίτσα έχει τουριστικές υποδομές, καθώς είναι γνωστός προορισμός στους φίλους του Κισσάβου.


Μελίβοια

Η Μελιβοία είναι κτισμένη στις ΝΑ υπώρειες της Όσσας, 8χλμ. από την Αγιά και 44χλμ. από την Λάρισα, σαν ένα φυσικό μπαλκόνι με θέα το Αιγαίο. Είναι ένας ακόμη υστεροβυζαντινός οικισμός του βουνού, όπως μαρτυρούν και τα μνημεία της.

Στην Μελίβοια είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος, τόσο ο παραθεριστικός τουρισμός, όσο και ο οικοτουρισμός, καθώς συνδυάζει τις εξαιρετικές παραλίες με ένα πολύ πλούσιο ορεινό τοπίο.


Μεταξοχώρι

Το Μεταξοχώρι βρίσκεται δίπλα στην Αγιά και είναι ένας από τους πέντε παραδοσιακούς οικισμούς του νομού Λάρισας. Στο χωριό, που στο παρελθόν γνώρισε μεγάλη οικονομική ακμή χάρη στην παραγωγή του μεταξιού, βρίσκονται πολλά παλιά αρχοντικά και πυργόσπιτα. Είναι ένα αληθινά μαγευτικό χωριό βυθισμένο μέσα σε οργιαστική βλάστηση.


Ανατολή

Η Ανατολή Αγιάς είναι το πιο ορεινό χωριό του Κισσάβου. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 960μ. και σε απόσταση 42χλμ. από την Λάρισα. Το χωριό ξεχωρίζει για τη φυσική του ομορφιά και την αμφιθεατρική του θέση η οποία προσφέρει όμορφη θέα.

Κοντά στον οικισμό (4χλμ.) βρίσκεται το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, που ιδρύθηκε τον 15ο αι. Στο μοναστήρι λειτουργεί φάρμα και παράγονται βιολογικά προϊόντα, ενώ διαθέτει και ξενώνα που μπορεί να φιλοξενήσει προσκυνητές που επιθυμούν να παραμείνουν για μια ή περισσότερες νύχτες.

Η Ανατολή είναι βάση για πλήθος οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, που είναι αρκετα ανεπτυγμένες στον Κίσσαβο. Από την Ανατολή ξεκινά επίσης δασικός δρόμος ο οποίος διασχίζει το Αισθητικό Δάσος του Κισσάβου και καταλήγει στην Καρίτσα από την πλευρά του Αιγαίου

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.