ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Ο Νότιος Ολυμπος, που στις πλαγιές του βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο, είναι από τις πιο απομονωμένες και λιγώτερο τουριστικά ανεπτυγμένες αυτού του μεγάλου και πολυπρόσωπου βουνού. Στην περιοχή κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο, οι αξιολογώτερες για τον επισκέπτη θέσεις είναι οι εξής:

 

Καρυά

Η Καρυά βρίσκεται στους πρόποδες της νότιας πλευράς του Ολύμπου, σε υψόμετρο 950μ., 40χλμ. από την Ελλασόνα. Είναι ένα ζωντανό χωριό, 400 κατοίκων, με πλούσια παράδοση, μυθολογική και λαογραφική.

Κοντά στην Καρυά βρίσκεται η Μονή Κλημάδων (το σημερινό ναΐδριο της Αγίας Τριάδας στα 1150μ. υψόμετρο) και η Μονή Κανάλων, ένα βυζαντινό μοναστήρι (11ος αι.), 7χλμ. από το χωριό. Ο επισκέπτης μπορεί, επίσης, να πάει στον Ξερόλακα, έναν οργανωμένο χώρο αναψυχής με περιπατητικά μονοπάτια κοντά στον ποταμό Ζηλιάνα, στη Βρύση Σαμαρά ή στο Σπήλαιο του Μοριά.

Από την Καρυά διέρχεται το διεθνές μονοπάτι Ο2 που συνδέει τον Όλυμπο με το Πήλιο, και όπως είναι φυσικό, το χωριό αποτελεί ιδανική αφετηρία για ανάβαση στις κορυφές του Ολύμπου. Επίσης, το διεθνές μονοπάτι Ο2 προς τον Όλυμπο συναντά το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που έρχεται από τον Κοκκινοπηλό.

Κοκκινοπηλός

Είναι ένα μικρό χωριό 200 κατοίκων, σε υψόμετρο 1150μ., 34 χλμ. από την Ελλασόνα. Μέσα από το χωριό διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4 και όσοι το ακολουθήσουν στις πλαγιές του Ολύμπου μπορούν να επισκευτούν το μαγευτικό ρέμα της Σταλαγματιάς, δασωμένη θέση με έλατα και μαυρόπευκα, όπως και να κατευθυνθούν προς τη θέση Ρόνα για θαυμάσια θέα όλου του κάμπου, καθώς και να αγναντέψουν τις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου από την κορυφή Βουλγάρα.

Πέτρα

Η Πέτρα είναι ένα μικρό χωριό 120 κατοίκων χτισμένο στους βορειοδυτικούς πρόποδες του βουνού, 28χλμ. από την Κατερίνη.

Βρίσκεται κοντά στην ιστορική τοποθεσία Πέτρα, όπου γινότανε από τους αρχαίους χρόνους το πέρασμα από την Πιερία προς την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το καλοκαίρι η Πέτρα μεταμορφώνεται σε παραθεριστικό κέντρο. Λόγω της θέσης και του υψομέτρου του (580μ.) το χωριό χρησιμοποιείται σαν βάση στις διαδρομές που έχουν αφετηρία ή τερματισμό το ρέμα Ξερολάκκι.

Παλαιός Παντελεήμονας

Ο Παλαιός Παντελεήμονας, που ιδρύθηκε τον 14ο αι., είναι ένας πανέμορφος, αναπαλαιωμένος παραδοσιακός οικισμός στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700μ., με μοναδική θέα προς το Θερμαϊκό κόλπο και το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα. Διατηρεί ομοιόμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική στα κτίσματα του, γεγονός που τον διαφοροποιεί από τους άλλους οικισμούς. Απέχει μόλις 6χλμ. από το χωριό και την παραλία του Νέου Παντελεήμονα. Διαθέτει τουριστικές υποδομές και η περιοχή του προσφέρεται για πεζοπορίες στη φύση, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδήλατο βουνού και διαδρομές 4Χ4.

Ελλασόνα

Ανεβαίνοντας για τον Ολυμπο από την ΝΔ πλευρά του, στέκεται η Ελασσόνα, πύλη του πανάρχαιου περάσματος από την θεσσαλία προς την Μακεδονία. Είναι μια πόλη 8000 κατοίκων, που την χωρίζει στα δύο ο Ελασσονίτης ποταμός (τα δύο μέρη της πόλης συνδέονται με τρεις γέφυρες και ένα παλιό τοξωτό γεφύρι, που αποτελεί αξιοθέατο της Ελασσόνας.

Στα ΒΔ της πόλης βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, το κόσμημα της πόλης της Ελασσόνας και ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά μνημεία της Θεσαλίας (13ος αι.), κυρίως λόγω των εξαιρετικών παλαιολόγιων τοιχογραφιών του καθολικού της, αλλά και της θαυμάσιας αρχιτεκτονικής του.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.