Είσοδος Μέλους

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

Ο Ολυμπος είναι μιά από τις κορυφαίες, στην πατρίδα μας, περιοχή για πεζοπορία και ορειβασία και προσελκύει χιλιάδες λάτρεις της ορειβασίας από όλον τον κόσμο. Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και οι ορειβατικοί σύλλογοι, έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό δίκτυο μονοπατιών, κάθε βαθμού δυσκολίας, που το διατηρούν πολύ καλά σημασμένο. Επίσης στον Ολυμπο υπάρχουν εννέα ορειβατικά καταφύγια (τα περισσότερα και υψηλότερα στην Ελλάδα) και έξι καταφύγια ανάγκης σε δύσκολα περάσματα του βουνού. Ο επισκέπτης είναι καλό να αναζητήσει πληροφορίες στα κέντρα πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού πριν ξεκινήσει την εξερεύνηση του μαγευτικού αυτού βουνού, που κρύβει κινδύνους για όσους το προσεγγίζουν χωρίς τον αναγκαίο σεβασμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες διαδρομές, που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου:


Βρυσιπούλες -Σκολιό

Διάρκεια: 3 ώρες
Υψ. Διαφορά: 1111μ.
Μήκος: 4χλμ.
Ακριβώς πάνω από τις εγκαταστάσεις του στρατού, βρίσκεται το ορειβατικό Καταφύγιο Β' σε υψόμετρο 1800μ. Από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι που στην αρχή ακολουθεί τους πυλώνες του χιονοδρομικού κέντρου μέχρι το καταφύγιο ανάγκης (2450μ.) και στη συνέχεια περνάει από την αριστερή πλευρά την κορυφή Άγιος Αντώνιος και καταλήγει στο διάσελο ανάμεσα στις κορυφές Άγιος Αντώνιος (2817μ.) και Σκολιό (2911μ.).
Θεωρείται εύκολη διαδρομή για γρήγορη πρόσβαση στις κορυφές, κυρίως το χειμώνα, αλλά γίνεται όλη σε γυμνό, άδενδρο, αλπικό τοπίο.

Κοκκινοπηλός – Κίτρος -Ξερολάκκι - Πέτρα

Διάρκεια: 6 ώρες
Υψ. Διαφορά: 1316μ.
Μήκος: 9χλμ.
Η διαδρομή αυτή είναι μία από τις άγνωστες αλλά πολύ όμορφες διαδρομές του Ολύμπου και όχι ιδιαίτερα δύσκολη. Ξεκινάμε από τον Κοκκινοπηλό (1100μ.) προς την βρύση Ρούδι (1800μ.) βαδίζοντας σε πυκνό δάσος. Από εκεί ανηφορίζουμε στην ράχη που οδηγεί στην κορυφογραμμή που συνδέει τις κορυφές Άνθιμος (1198μ.) και Κίτρος (2416μ.), όπου η θέα είναι εξαιρετική. Στην συνέχεια ακολουθούμε την κορυφογραμμή Κίτρος - Νάνα (2284μ.) - Στενή Σαλατούρα (2089μ.), η οποία επίσης έχει εξαιρετική θέα προς τις ψηλές κορυφές. Μετά τη Στενή Σαλατούρα κατηφορίζουμε ως το δρόμο που οδηγεί στην κοίτη του ρέματος Ξερολάκκι, και παίρνουμε το δρόμο ως το χωριό Πέτρα.

Κοκκινοπηλός -Μεγάλη Γούρνα -Σκάλα

Διάρκεια: 6-7 ώρες
Υψ. Διαφορά: 1766μ.
Μήκος: 12χλμ.
Από την άκρη του χωριού (1100μ.) περνάει το μονοπάτι Ε4, με νότια αρχικά κατεύθυνση και μετά την κοίτη του ρέματος της Σταλαματιάς ανατολική. Διασχίζουμε την όμορφη χαράδρα της Σταλαματιάς βαδίζοντας μέσα στην κοίτη κα στη συνέχεια βγαίνουμε στα αλπικά οροπέδια όπου συναντούμε το δασικό δρόμο που καταλήγει στη Μεγάλη Γούρνα, όπου είναι και το καταφύγιο ανάγκης (2550μ.). Έπειτα, ανηφορίζουμε προς το Σκολιό (2911μ.) και αφού το παρακάμψουμε από δεξιά, ακολουθούμε τον αυχένα που καταλήγει στη Σκάλα (2866μ.). Η, μέτριας δυσκολίας, διαδρομή αυτή είναι η φυσική συνέχεια του μονοπατιού Ε4 Λιτόχωρο - Σκάλα, αλλά με αντίστροφη πορεία.


Καρυά - Διάσελο Μεταμόρφωσης-Κακαβράκου - Σκολιό - Μύτικας

Διάρκεια: 10 ώρες
Υψ. Διαφορά: 2000μ.
Μήκος: 17χλμ.
Από το χωριό το μονοπάτι Ο2 μας οδηγεί στην Χαρβαλόβρυση και στην συνέχεια στην αλπική νότια πλευρά ανάμεσα στις κορυφές Κακάβρακο και Μεταμόρφωση. Από το Διάσελο μπορούμε να κινηθούμε προς Μπάρα και Άγιο Αντώνιο ή μέσω του Ο2 προς Σταυροιτιές και Σκάλα, Σκολιό, Μύτικα. Η διαδρμή είναι μέτριας δυσκολίας αλλά αρκετά μεγάλη.


Κάτω Ολυμπος

Πολύ κοντά στην περιοχή, υπάρχει ο Κάτω Όλυμπος, βουνό τελείως ξεχωριστό και διαφορετικό από τον κυρίως Όλυμπο, ομαλό, με υπέροχα δάση. Το ασφαλτοστρωμένο δίκτυο από Λεπτοκαρυά προς Καρυά (24χλμ.) και από Νέο Παντελεήμονα προς Παλαιό Παντελεήμονα - Παλαιά Σκοτίνα - Καλλιπεύκη - Καρυά (42χλμ.), δίνει τη δυνατότητα επίσκεψης σε πολλά αξιοθέατα του βουνού, άμεσα και γρήγορα. Οι παλιοί οικισμοί, τα ξωκλήσια γύρω από τα ορεινά χωριά, η πανέμορφη μικρή τεχνητή λίμνη στην περιοχή Κατής (10χλμ. δασικός δρόμος), προσφέρουν σημαντικές αφορμές για περιήγηση στην περιοχή που διαθέτει πολύ καλές υποδομές σίτισης και διαμονής.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.