ΜΝΗΜΕΙΑ & ΤΟΠΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Στο Πήλιο δεν θα συναντήσει κανείς αρχαία ή μεσαιωνικά μνημεία, καθώς το βουνό ήταν ακατοίκητο ουσιαστικά μέχρι τα νεώτερα χρόνια. Ομως όλο το βουνό με τα χωριά του αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό πάρκο-μουσείο του νεώτερου-μεταβυζαντινού πολιτισμού. Σχεδόν σε κάθε χωριό, και μάλιστα στα κεφαλοχώρια, ο επισκέπτη θα συναντήσει πανέμορφες μεταβυζαντινές εκκλησίες με θαυμάσια λαϊκή διακόσμηση και εικονογράφιση, εντυπωσιακά αρχοντικά από τον 17ο μέχρι τον 19ο αι., πανέμορφα πέτρινα καλντερίμια, γεφύρια, πλατείες και βρύσες. Ενά αληθινό πάρκο του νεώτερου λαϊκού πολιτισμού μας.

Ο φίλος της αρχαιολογίας θα βρεί λίγο έξω από τον Βόλο δύο θέσεις με τεράστια και διεθνή αξία: τους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου.

Δεν υπάρχει εγχειρίδιο προϊστορικής αρχαιολογίας στην διεθνή βιβλιογραφία που να μηνέχει μία αναφορά σε αυτές τις δύο θέσεις.

Τα σημαντικά τους ευρήματα βρίσκονται στο μικρό, αλλά πολύ αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου.

Επίσης, στην Νέα Αγχίαλο, περιοχή με συνεχή κατοίκηση από τα νεολιθικά χρόνια, έχουν ανασκαφεί  εννέα (9) σημαντικές παλαιοχριστιανικές βασιλικές, με περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος

 

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.