ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Ζαγορά

Στην ΒΑ πλαγιά του βουνού, 45χλμ. από τον Βόλο και 19χλμ. από τα Χάνια, πάνω από το Αιγαίο, βρίσκεται η Ζαγορά, το μεγαλύτερο και ιστορικότερο χωριό του Πηλίου.

Σήμερα η Ζαγορά έχει σαν σημαντικότερη δραστηριότητα την καλλιέργεια του περίφημου ζαγοριανού μήλου. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της είναι ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1916. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Γυναικείος Συνεταιρισμός, διοργανώνει την Γιορτή του μήλου και αξίζει κανείς να βρίσκεται εκεί. Η Ζαγορά είναι, επίσης, σημείο αναφοράς στην τουριστική ανάπτυξη του Πηλίου.

Μακρινίτσα

Η Μακρινίτσα, που στέκεται στην ΒΔ πλαγιά του βουνού δίπλα από την Πορταριά, μόλις 17χλμ. από τον Βόλο, είναι ίσως το πιό γνωστό τουριστικά χωριό του Πηλίου. Φημισμένη για τα καλοσυντηρημένα καλντερίμια της και τα πολλά και όμορφα αρχοντικά της, είναι ένα χωριό με πολλές και καλές τουριστικές υποδομές, αφού πλέον ζεί από τον τουρισμό. Η μεγάλη πλατεία της είναι από τους πιό κλασικούς τουριστικούς προορισμούς των επισκεπτών του Πηλίου και του Βόλου.

 

Πορταριά

Η πανέμορφη Πορταριά στέκεται πάνω από τον Βόλο, σχεδόν δίπλα (13χλμ.) στο χιονοδρομικό κέντρο, σε υψόμετρο 650μ. Είναι ο πρώτος μεγάλος οικισμός του Πηλίου που συναντά ο επισκέπτης καθώς ανηφορίζει από τον Βόλο προς το χιονοδρομικό κέντρο, με πολλές και αξιόλογες τουριστικές υποδομές και αξιοθέατα.

 

Αγιος Λαυρέντιος

Στο βάθος της χαράδρας του Βρύχωνα (19χλμ. από τον Βόλο) και κρυμμένο μέσα στη πυκνή βλάστηση της νότιας πλευράς της χαράδρας, βρίσκεται το πολύ όμορφο και με μεγάλη ιστορία χωριό Άγιος Λαυρέντιος. Σήμερα το χωριό είναι ένα από τα ωραιότερα του Πηλίου και τα τελευταία χρόνια η τουριστική κίνηση έχει αρχίσει και κάνει την εμφάνισή της και εδώ. Κάθε χρόνο, το 3ο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, γίνεται η Γιορτή του κερασιού.

Στον Αγιο Λαυρέντιο έχει την έδρα του, από το 2006, το Μουσικό Χωριό, μια από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη.

 

Τσαγκαράδα

Η Τσαγκαράδα βρίσκεται 48χλμ. από τον Βόλο και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 500μ. Είναι ένα από τα πιο γνωστά χωριά του Πηλίου λόγω της φυσικής της ομορφιάς, της γειτνίασής της με την φημισμένη παραλία του Μυλοπόταμου και της πλούσιας τουριστικής υποδομής της. Το χωριό αποτελείται από τέσσερις συνοικίες, που έχουν πάρει το όνομά τους από τις ομώνυμες εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες τους. Από την μία άκρη της μέχρι την άλλη της είναι απλωμένη σε ένα μήκος 5 χλμ., ενταγμένη απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον, με σπίτια χτισμένα μέσα στις καστανιές.

Στην Αγία Παρασκευή βρίσκεται ο περίφημος χιλιόχρονος πλάτανος με περιφέρεια 14μ., και στους Αγίους Ταξιάρχες ο οχτακόσιων ετών με περιφέρεια 17,5μ.

Κισσός

Μόλις 7χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο συναντάμε τον Κισσό, κρυμμένο στην πυκνή βλάστηση, σε υψόμετρο 660μ. Το χωρίο, που δεν είναι ορατό από τον κεντρικό δρόμο, αφού βρίσκεται περίπου 2 χλμ. πιο πάνω από αυτόν, είναι βάση για πολλές όμορφες πεζοπορικές διαδρομές.

Στην όμορφη πλατεία του βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που χτίστηκε το 1650 και θεωρείται ένα από τα καλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα στο είδος της εκκλησιαστικά μνημεία του Πηλίου. Το πολύ εντυπωσιακό τέμπλο της κατασκευάστηκε γύρω στο 1700 και επιχρυσώθηκε το 1793. Η παράδοση θέλει την κατασκευή του να διάρκησε 60 χρόνια. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν τέσσερις θόλοι οι οποίοι είναι διακοσμημένοι περίτεχνα και ζωγραφισμένοι απο τον φημισμένο λαϊκό ζωγράφο Ιωάννη Παγώνη, ο οποίος φιλοτέχνησε όλες τις αγιογραφίες του ναού.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.