Η ΠΙΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η Πιερία είναι ένας τόπος με έντονα τα σημάδια του ιστορικού παρελθόντος. Πέρασμα ανάμεσα στην Μακεδονία και την Θεσσαλία, στάθηκε από τα προϊστορικά χρόνια τόπος σημαντικός στις εξελίξεις αυτών των δύο μεγάλων περιοχών, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Αυτό το σημαντικό ιστορικό βάρος της Πιερίας καταγράφεται ήδη από τα μυθικά χρόνια, καθώς τα δυό μεγάλα βουνά που την ορίζουν απέκτησαν από τα προϊστορικά, προελληνικά, χρόνια μεγάλο συμβολικό περιεχόμενο. Ο μεν Όλυμπος ήταν ο θρόνος των Τιτάνων και στην συνέχεια των Θεών· τα δε Πιέρια το βασίλειο των Μουσών. Το συμβολικό αυτό βάρος της Πιερίας την ακολούθησε και την σημάδεψε σε όλην την διαδρομή του αρχαίου κόσμου.

Στους πρόποδες των βουνών της και στα περάσματα από την Θεσσαλία προς την Μακεδονία, αναπτύχθηκαν μικροί ή μεγάλοι οικισμοί. Η ιστορία τους όμως ήταν πάντα συνδεδεμένη με τις τύχες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Η ζωή τους, όσο και να διαταρασσόταν από τα συχνά περάσματα στρατεύματων και επιδρομέων, διατηρούσε πάντα τον επαρχιακό και ήρεμο χαρακτήρα της κι αυτό ελάχιστα άλλαξε μέσα στους αιώνες. Αντίθετα, η γεωμορφολογία των βουνών της Πιερίας και ο πυκνά δασικός τους χαρακτήρας πρόσφεραν στους κατοίκους τους μιαν αίσθηση ελευθερίας και ασφαλούς απόστασης από τους ταραγμένους ιστορικά κάμπους. Έγιναν μάλιστα συχνά καταφύγιο των διωγμένων του κάμπου, που γύρεψαν στους λόγγους τους την ανεξαρτησία της ζωής του βουνού. Έτσι τα Πιέρια και ο Όλυμπος έγιναν κέντρα σημαντικά της κλεφταρματολικής παράδοσης. Κι αυτή η παράδοση ανεξαρτησίας εγγράφηκε στις συνειδήσεις των κατοίκων τους μέχρι σήμερα. Κι αν πολλές φορές τα ορεινά χωριά πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος γι' αυτήν τους την ελευθεροφροσύνη, αυτό δεν μείωσε τον ανεξάρτητο χαρακτήρα των κατοίκων τους.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.