ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Εκτός από την εκτεταμένη και τουριστικά αναπτυγμένη παραλιακή ζώνη της Πιερίας, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να ανακαλύψει τα παραδοσιακά χωριά της ορεινής Πιερίας και να γνωρίσει την μοναδικής αξίας ομορφιά των Πιερίων και του Ολύμπου.

Ελατοχώρι

 

Χτισμένο στα 800 μ. υψόμετρο, 30 χλμ από την Κατερίνη, το γραφικό αυτό χωριό έχει καταστεί ένας πολυσύχναστος τουριστικός προορισμός χάρη στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής του, με πολλές και καλές τουριστικές υποδομές.

 

 

 

Ανω Μηλιά

Πρόκειται για ιστορικό οικισμό, χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μ., μέσα σε πλούσιο δάσος από πεύκα, έλατα και οξιές. Πρωτοκατοικήθηκε τον 17ο αι.· το 1822 καταστράφηκε από τους Τούρκους· ξαναχτίστηκε και λειτούργησε σαν παραθεριστικός οικισμός μέχρι το 1943, οπότε πυρπολήθηκε από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Σήμερα φιλοξενεί το Καταφύγιο του Ορειβατικού Σύλλογου Κατερίνης, που λειτουργεί όλο το χρόνο και μπορεί να φιλοξενήσει 60 άτομα.

Στο χωριό βρίσκονται τα ερείπια του Πύργου των Λαζαίων, της θρυλικής κλεφταρματωλικής οικογένειας. Αξιόλογο είναι επίσης το ιστορικό κειμήλιο Σιδερένιος Σταυρός, που κατά την παράδοση έμπηξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός στη διχάλα ενός πεύκου και σώζεται μέχρι σήμερα. Στην περιοχή της Κάτω Μηλιάς, στην θέση Βροντισμένη, ίχνη μιας ρωμαϊκής πόλης και μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής (5ος αι.).

Το χωριό αποτελεί την βάση πολλών ορειβατικών διαδρομών (από εδώ περνά και το γνωστό ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε4) μέχρι τις κορυφές των Πιερίων.

Ρητίνη

Η Ρητίνη είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής. Με πληθυσμό 2000 κατοίκους, είναι χτισμένη στους πρόποδες των Πιερίων, σε υψόμετρο 550 μ., 24 χλμ από την Κατερίνη. Πάνω από το χωριό βρίσκεται μια από τις ψηλές κορυφές των Πιερίων, η Αβδέλα (2049 μ.) και σε υψόμετρο 1680 μ. το Ορειβατικό Καταφύγιο της Σαρακατσάνας.

Κατοικείται από τον 17ο αι. και ήταν έδρα κλεφταρματολών αγωνιστών. Σήμερα, εκτός των παραδοσιακών αγροτικών και δασοπονικών ασχολιών, πολλοί από τους κατοίκους της δραστηριοποιούνται στον αναπτυσσόμενο τουρισμό της περιοχής.

Πέτρα

Η Πέτρα είναι ένα μικρό χωριό 120 κατοίκων χτισμένο στους βορειοδυτικούς πρόποδες του Ολύμπου, 28 χλμ την Κατερίνη. Βρίσκεται κοντά στην ιστορική τοποθεσία Πέτρα, πού ήταν από τους αρχαίους χρόνους το πέρασμα από την Πιερία προς την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το καλοκαίρι η Πέτρα μεταμορφώνεται σε παραθεριστικό κέντρο. Λόγω της θέσης και του υψομέτρου του (580 μ.) το χωριό χρησιμοποιείται σαν βάση στις διαδρομές που έχουν αφετηρία ή τερματισμό το ρέμα Ξερολάκκι.

Παλαιός Παντελεήμονας

Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Μπαρ, Αξιοθέατα, Ενοικιάσεις, Δραστηριότητες και Αγορά στον τόπο προορισμού

Newsletter
Επικοινωνήστε μαζί μας
Τμήμα Τουρισμού
+30 2610 454045 (Δευ-Παρ 9:00-17:00)
Υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Ανάλυση & Σχεδίαση από Knowledge AE      © filoxeno.com

MHTE: 0414Ε70000123001
Espa Image

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.