ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η πόλη της Θεσσαλονίκης προσφέρει πολλές επιλογές για να εξερευνήσετε και να θαυμάσετε τις ομορφιές της.

Ξεκινώντας από το λιμάνι της πόλης, εκτός από τις αποβάθρες, βρίσκονται εκεί και οι ανακαινισμένες αποθήκες του λιμανιού, όπου μπορείτε να καθίσετε για καφέ, ποτό ή φαγητό, σινεμά, να παρακολουθήσετε εκθέσεις και να επισκεφτείτε τα μουσεία, ή να κάνετε περιπάτους με θέα τη θάλασσα. Εκεί ξεκινάει και η Νέα Παραλία, μια αναπλασμένη παραλιακή έκταση 3,5 χιλιομέτρων που καταλήγει στο Μέγαρο Μουσικής. Η Νέα Παραλία είναι προορισμός για όσους θέλουν να απολαύσουν περιπάτους στον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά, επίσης, προσφέρεται ποδηλατόδρομος για τους ποδηλάτες, και ποδήλατα τεσσάρων τροχών που ενοικιάζονται σε οικογένειες ή μεγάλες παρέες, καθώς επίσης, δίνεται η δυνατότητα για τους πιο ρομαντικούς να απολαύσουν τη διαδρομή με άμαξα που την κινούν πανέμορφα άλογα. Τέλος, μια ακόμα επιλογή είναι τα καραβάκια, τα οποία ξεκινούν από το Λευκό Πύργο και αποτελούν πλεούμενα μπαρ, όπου σας κάνουν βόλτα στο Θερμαϊκό Κόλπο.

Κατά μήκος της Νέας Παραλίας θα βρείτε το διάσημο ορόσημο της πόλης, τον Λευκό Πύργο, όπου μπορείτε να τον επισκεφτείτε και να φτάσετε ως την κορυφή του για να παρακολουθήσετε τη θέα που κόβει την ανάσα. Προχωρώντας προς τα ανατολικά, θα βρείτε πολλά πάρκα, σιντριβάνια, γηπεδάκια, παιδικές χαρές, τα οποία συνήθως σφύζουν από ζωή. Κατά μήκος της παραλίας, ξεχωρίζει το εντυπωσιακό γλυπτό του Ζογγολόπουλου, οι Ομπρέλες, καθώς και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε αυτή τη διαδρομή μπορείτε, επίσης, να επισκεφτείτε και τα σημαντικότερα θέατρα της Βόρειας Ελλάδας, δηλαδή το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών και το Βασιλικό Θέατρο που βρίσκονται στα πέριξ του Λευκού Πύργου, αλλά και το Μέγαρο Μουσικής που βρίσκεται στο τέλος της Νέας Παραλίας στα ανατολικά.

Στο κέντρο της πόλης, βρίσκεται η Πλατεία Αριστοτέλους που διαμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Εμπράρ μετά τη μεγάλη πυρκαγιά των αρχών του περασμένου αιώνα. Στο ύψος της οδού Ερμού, εξερευνήστε τις παλιές εβραϊκές αγορές, την αγορά Μοδιάνο και το Καπάνι, που βρίσκονται πολύ κοντά στα πλακόστρωτα σοκάκια των Λαδάδικων. Πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους, θα βρείτε την Ρωμαϊκή Αγορά και στην συμβολή Εγνατίας και Βενιζέλου θα συναντήσετε το Αλκαζάρ, το αναστηλωμένο μουσουλμανικό μνημείο του 15ου αιώνα.

Κεντρικά, επίσης, βρίσκεται η πλατεία Ναυαρίνου, όπου υπάρχουν τα Ανάκτορα του Γαλέριου, κτίσματα των αρχών του 4ου αιώνα στο κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Λίγο πιο πέρα, βρίσκεται η Πλατεία Ιπποδρομίου, η οποία παραπέμπει στον Ιππόδρομο που βρισκόταν δίπλα στα ανατολικά τείχη της πόλης και λειτουργούσε μέχρι και τον 7ο αιώνα μ.Χ. Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας, θα βρείτε στο ύψος της Εγνατίας την Αψίδα του Γαλέριου, γνωστή ως Καμάρα, όπου απεικονίζεται η νίκη των Ρωμαίων έναντι των Περσών. Τέλος, το τέταρτο μνημείο του γαλεριανού συγκροτήματος είναι η Ροτόντα, ένα κυκλικό κτίριο, που κτίστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. για να χρησιμοποιηθεί ως ναός ή μαυσωλείο του Γαλέριου. Σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.

Συνεχίζοντας, θα βρείτε τους βυζαντινούς ναούς του κέντρου, όπως την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης, χτισμένη τον 7ο αιώνα μ.Χ. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται ο παλαιοχριστιανικός ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου του 5ου αιώνα και ο ναός της Παναγίας Χαλκέων του 11ου αιώνα. Στην οδό Αγίου Δημητρίου δεσπόζει το σημαντικότερο ιερό κτίσμα της Θεσσαλονίκης, ο Ναός του Αγίου Δημητρίου, του πολιούχου της πόλης, που χρονολογείται τον 5ο αιώνα και έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Κατευθυνόμενοι προς την Άνω Πόλη, θα συναντήσετε δείγματα της λαϊκής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής αλλά και σπίτια τουρκικών αρχιτεκτονικών επιρροών, με γραφικά σπιτάκια και στενά σοκάκια με ανθισμένα παρτέρια. Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνονται σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, όπως ο Ναός του Οσίου Δαβίδ (Μονή Λατόμου), ο Ναός του Αγίου Νικολάου Ορφανού, ο Ναός των Ταξιαρχών, η Μονή Βλατάδων, ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης, ο Ναός του Προφήτη Ηλία, ο βυζαντινός λουτρώνας της πλατείας Κρίσπου στο Κουλέ Καφέ, το Αλατζά Ιμαρέτ της οδού Κασσάνδρου, ο οθωμανικός τουρμπές στην πλατεία Τερψιθέας καθώς και πλήθος άλλων. Εκεί βρίσκονται και τα Κάστρα, που αποτελούν την οχυρωμένη Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης. Περνώντας την πρώτη πύλη, την Πορτάρα, φαίνεται το υψηλότερο σημείο, το περίφημο Γεντί Κουλέ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή τον περασμένο αιώνα.

Αυτά είναι μερικά από τα γνωστότερα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που αξίζει να ανακαλύψετε σε κάθε γωνιά της πόλης.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.