ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΖΙΑΚΑ
Η σηματοδότηση των μονοπατιών του Κόζιακα είναι σε γενικές γραμμές καλή, αν και σε πολλά σημεία έχουν καταστραφεί αρκετές πινακίδες. Το μονοπάτι διάσχισης του Κόζιακα στην πραγματικότητα δεν υφίσταται, παρά μόνο τμήματά του. Ωστόσο ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών μικρού και μέσου μήκους έχουν καθαριστεί και σηματοδοτηθεί με αφετηρία την Ελάτη.Το βουνό, πέρα από την ανάβαση από την Ελάτη μέχρι την κορυφή Χατζηπέτρου που έχει σηματοδοτηθεί πολύ καλά, θέλει προσοχή στον προσανατολισμό λόγω του πυκνού δάσους και της συχνής έλλειψης σημείων αναφοράς.Από τον Κόζιακα διέρχεται και το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.
Λίγο κάτω από τη κορυφή στη τοποθεσία Μπακόλα βρίσκεται ένα μικρό αλλά πολύ όμορφο ορειβατικό καταφύγιο του ΕΜΟΤ (Εκδρομικός και Μορφωτικός Όμιλος Τρικάλων) το οποίο ανακαινίστηκε και λειτουργεί με διαχειριστή και με δυνατότητα διανυκτέρευσης και φαγητού. Η πιό συχνή διαδρομή είναι αυτή από το Χιονοδρομικό Κέντρο (1170μ.) προς το Καταφύγιο (1738μ.) κι από εκεί στην Κορυφή (1901μ.). Η διαδρομή αυτή είναι η πιο σύντομη για να φτάσει κανείς στην ψηλότερη κορυφή του βουνού (έχει μήκος 5200 μ.)
Αλλες ενδιαφέρουσες διαδρομές είναι:
Πιαλεία - Σπηλιά Μπέη, όπου υπάρχει ένα θαυμάσιο Κιόσκι με τζάκι, και πηγή στα 100μ. Στην θέση Μπέη υπάρχει και μία σπηλιά μέσα στην οποία διέρχεται ένα ποταμάκι. Θέλει μεγάλη προσοχή για να μην πέσει κανείς στο βάραθρο θέλοντας να δει τη σπηλιά. Η διαδρομή είναι πανέμορφη αλλά έχει ένα μικρό αρκετά απαιτητικό πέρασμα λίγο πριν φτάσουμε στην σπηλιά Μπέη (1193μ.). Διανύει απόσταση 4χλμ. και έχει μέγιστο διαφορικό υψόμετρο 920μ.
Ελάτη – Καλογηρομάντρι – Αρβανίτες – Κορυφή. Διανύει απόσταση 8χλμ. με μέγιστο διαφορικό υψόμετρο 1070μ.
Ελάτη -Κόκκινος Βράχος – Αμάρανθος. Διανύει απόσταση 11χλμ. και μέ μέγιστο διαφορικό υψόμετρο 690μ. καταλήγει στην κορυβή Αμάρανθος ή Τσιόκι (1526μ.)
Για τους φίλους της πεζοπορίας όμως υπάρχει ακόμη ένας στόχος στην περιοχή. Είναι το φρούριο των ελληνιστικών χρόνων σε μιαν από τις κορφές του Ιταμου, του βουνού που χωρίζει από τον Κόζιακα ο Πορταϊκός ποταμός. Εκεί τοποθετείται η αρχαία πόλη Αθήναιον. Αφετηρία της διαδρομής είναι το γυναικείο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γκούρας, η οποία ιδρύθηκε το 1743. Στη μονή με την εξαιρετική θέα φτάνει χωματόδρομος από την Πύλη. Ως τα ερείπια του φρουρίου η πεζοπορία σε σηματοδοτημένο μονοπάτι διαρκεί τρεις ώρες.