ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Ο Παρνασσός είναι ένα βουνό που προσφέρεται για ορειβασία, καθώς έχει πολλές διαδρομές (οι περισσότερες σχετικά εύκολες) αλλά και ένα ικανοποιητικό δίκτυο δρόμων (δασικών και ασφαλτοστρωμένων) που βοηθούν την πρόσβαση σε αυτές. Παρακάτω περιγράφονται οι πιο χαρακτηριστικές από αυτές:

Κωρύκειο Αντρο – Παλαιοπαναγιά - Κρόκι
Είναι μια διαδρομή μέτριας δυσκολίας, που συνδυάζει την εμπειρία του φυσικού περιβάλλοντος με την γνωριμία με την πολιτιστική ιστορία της περιοχής. Ενα τμήμα της ακολουθεί το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, ενώ το υπόλοιπο είναι σε δασικό δρόμο. Εχει μήκος 10χλμ. και μέγιστη υψομετρική διαφορά 300μ.

Μπονίκλ - Επτάστομος
Μια μέτριας δυσκολίας διαδρομή 9χλμ. δασικού δρόμου και μέρους του Ε4. Μας οδηγεί από την διασταύρωση, του δρόμου Αράχωβας-Επταλόφου, στην θέση Μπονίκλ, που οδηγεί προς Καλάνια, στο σπηλαιοβάραθρο Επτάστομος, που είναι ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης. Ενα μοναδικό μνημείο της φύσης.

Ρέμα Καχάλα
Ομορφη, σύντομη (3,5χλμ.) και μέτρια δυσκολίας (ανάβαση περίπου 700μ.) διαδρομή από την Τιθορέα μέχρι την σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου, κατά μήκος του μονοπατιού του ρέματος. Από αυτό το μονοπάτι υπάρχει η δυνατότητα, για τούς πιό έμπειρους να ανεβούν μέχρι την Λιάκουρα.

Χιονοδρομικό Κέντρο - Λιάκουρα
Η διαδρομή ξεκινἀ από τον Προφήτη Ηλία στα Κελάρια και έχει μήκος 8,5χλμ. και υψομετρική διαφορά 650μ.

Δελφοί – Κωρύκειο Αντρο
Η διαδρομή ξεκινά πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών και ακολουθεί το αρχαίο μονοπάτι. Εχει μήκος 14χλμ. και υψομετρική διαφορά 800μ. Είναι μια πανέμορφη εμπειρία που διαρκεί 4-5 ώρες.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.