ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γιορτή Ελιάς στην Όλυνθο

Κάθε χρόνο, το τελευταίο τριήμερο του Ιουλίου διοργανώνεται στην Όλυνθο η Γιορτή της Ελιάς, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ολύνθου. Μέσα από αυτή την ξεχωριστή διοργάνωση, παρουσιάζεται η ελιά, το σημαντικότατο πιστοποιημένο προϊόν που παράγεται στην περιοχή. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την ελιά, καθώς και άλλα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτή και να διασκεδάσουν με την παραδοσιακή μουσική. Την τελευταία ημέρα πραγματοποιείται διανομή ελιών και τσίπουρου.

 

Γιορτή Σαρδέλας στα Νέα Μουδανιά

Η Γιορτή της Σαρδέλας διοργανώνεται κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Νέων Μουδανιών. Κατά τη διάρκεια της Γιορτής πραγματοποιείται μία σειρά από εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν χορό, παραδοσιακή μουσική, εκθέσεις ιστορικής φωτογραφίας και ζωγραφικής. Μέσα από τη Γιορτή της Σαρδέλας οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν, όχι μόνο την εξαιρετική γεύση της σαρδέλας, αλλά και τα παραδοσιακά έθιμα και τη σημερινή καλλιτεχνική δραστηριότητα της περιοχής.

 

Απόκριες στον Πολύγυρο

Την τελευταία Κυριακή των Αποκριών, στον Πολύγυρο διοργανώνεται ένα μεγάλο πάρτυ! Το μεσημέρι πραγματοποιείται παρέλαση των καρναβαλιστών και των αρμάτων και ακουλουθούν λαϊκά γλέντια, εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις και χοροί, που δίνουν έναν πολύχρωμο χαρακτήρα στην πόλη. Οι δημότες και οι επισκέπτες απολαμβάνουν ένα γιορτινό κλίμα. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα, με το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού στην παραλία των Καλυβών.

 

Δεκαπενταύγουστος στη Μεγάλη Παναγιά

Το χωριό “Μεγάλη Παναγιά” της Βόρειας Χαλκιδικής, πήρε το όνομά του από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε λίγο έξω από το χωριό το 1927. Στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα έχει ανεγερθεί ο Ιερός Ναός του Προσκυνήματος της Παναγίας και κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου γιορτάζει με ένα μεγάλο πανηγύρι. Την παραμονή της γιορτής τελείται πανηγυρικός εσπερινός, ενώ ανήμερα, μετά τη λειτουργία, διοργανώνεται το παραδοσιακό πανηγύρι.

 

Εμποροπανήγυρη στον Άγιο Μάμα

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου και πλαισιώνεται από μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η εμποροπανήγυρη λαμβάνει χώρα στον οικισμό του Αγίου Μάμαντος, με αφορμή τον εορτασμό της ομώνυμης εκκλησίας. Οι εκθέτες έρχονται από όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα διοργανώνονται εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, χορευτικές βραδιές και αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων. Κάθε χρόνο η εμποροπανήγυρη προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες στον Άγιο Μάμα.

 

Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στη Βάβδο

Η γιορτή του Προφήτη Ηλία γιορτάζεται κάθε χρόνο με έναν ξεχωριστό τρόπο στο χωρίο Βάβδος, της κεντρικής Χαλκιδικής. Στις 20 Ιουλίου όλοι οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώνονται στο ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή Βίγλα, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1050μ. Για τον εορτασμό διοργανώνται πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας και κοινά γεύματα για όλους, τα λεγόμενα “Καζάνια τ' Αη-Λιά”.

 

“Του Μαύρου Νιού τ' Αλώνι”

Το σημαντικότερο πασχαλινό έθιμο της Χαλκιδικής αναβιώνει κάθε χρόνο την Τρίτη του Πάσχα στο χωριό της Ιερισσού. Η τελετή “Του Μαύρου Νιού τ' Αλώνι” έχει τις ρίζες της στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 και σκοπό έχει να τιμήσει τα θύματα των Τούρκων, τους 400 Ιερισσώτες που σφαγιάστηκαν στη Χαλκιδική. Η τελετή ξεκινά αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό της Ιερισσού. Όλοι οι κάτοικοι ξεκινούν να χορεύουν και να τραγουδούν τα παραδοσιακά πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον Καγκελευτό Χορό, περνώντας κάτω από δάφνινη αψίδα. Κατά τη διάρκεια της τελετής μοιράζονται σε όλους τσουρέκια, πασχαλινά αυγά και ελληνικός καφές.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.