ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

  • Στην πλατεία Σολωμού βρίσκεται το επιβλητικό νεοκλασσικό κτήριο του Μουσείου Μεταβυζαντινής Τέχνης Ζακύνθου, όπου εκτίθεται ένα πλήθος από όσους καλλιτεχνικούς θησαυρούς σώθηκαν μετά τους σεισμούς του 1953. Γιατί η Ζάκυνθος ήταν το θησαυροφυλάκιο της κρητικής και επτανησιακής μεταβυζαντινής τέχνης. Η συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες εικόνες μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, γλυπτά, ξυλόγλυπτα, τοιχογραφίες, καθώς και σημαντικότατα τεκμήρια της πολιτιστικής ακτινοβολίας της παλιάς Ζακύνθου.
  • Το Μουσείο Σολωμού, Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθίων βρίσκεται στην ιστορική πλατεία του Αγ. Μάρκου. Στο μαυσωλείο του μουσείου φυλάσσονται τα οστά του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού και τα οστά του Ανδρέα Κάλβου. Στο μουσείο εκτίθενται χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και βιβλία του μεγάλου μας ποιητή καθώς και άλλων επιφανών Ζακυνθίων.
  • Στην γραφική συνοικία της Φανερωμένης βρίσκεται το πατρικό σπίτι του Γρηγορίου Ξενόπουλου, όπου και στεγάζεται το Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου. Σε αυτό εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου συγγραφέα, εκδόσεις των έργων του και τεύχη του περιοδικού Η Διάπλασις των Παίδων.
  • Στην πλατεία Σολωμού, την μεγάλη πλατεία της πόλης, εκτός από το Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης βρίσκονται ακόμη: Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου φυλάσσονται 60.000 τόμοι βιβλίων, πολλά από αυτά σπάνια, έγγραφα του Αγ. Διονυσίου και του Θεοδ. Κωλοκοτρώνη, καθώς και φωτογραφικό υλικό της παλιάς πόλης, και των παλαιών αρχοντικών και ναών πριν αυτά καταστραφούν από τους σεισμούς. Το Ιστορικό Αρχείο της Ζακύνθου, με κώδικες, έγγραφα, μινιατούρες και το αρχείο του τοπικού τύπου. Το Μουσείο Κατοχής και Εθνικής Αντίστασης.
  • Στο κτήριο της Μονής του Αγ. Διονυσίου, δίπλα στον εντυπωσιακό ναό του Αγίου, στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο & Σκευοφυλάκιο της ιστορικής Μονής Στροφάδων. Στην συλλογή του βρίσκονται εικόνες και κειμήλια πολύ μεγάλης αξίας.
  • Το Αρχοντικό Αλεξάνδρου Ρώμα αποτελεί το μοναδικό δείγμα αστικού μεγάρου που διασώθηκε από τους σεισμούς του 1953. Στους εσωτερικούς χώρους ο επισκέπτης μπορεί να έχει μια αυθεντική εικόνα της ζωής της μεγαλοαστικής τάξης του νησιού του 19ου αι.
  • Στην περιοχή Τσιλιβή, 7 χλμ από την πόλη, βρίσκεται το Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο. Αξιόλογο ιδιωτικό μουσείο, όπου αναπαράγεται η ναυτική μας ιστορία μέσα από ακουαρέλες κυρίως, αλλά και αντικείμενα και φωτογραφικά τεκμήρια
  • Στην περιοχή της Δάφνης βρίσκεται το Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο Θαλάσσιας Χελώνας και προσφέρει μία γενική ματιά στις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, και στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της Προστατευόμενης Περιοχής.
  • Το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας είναι ένα ακόμη ιδιωτικό μουσείο της Ζακύνθου. Σε αυτό εκτίθενται βαλσαμωμένα πουλιά και ψάρια, όστρακα, φυτά και ζώα, πέτρες και ορυκτά.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.