ΠΑΡΑΛΙΕΣ

H Zάκυνθος είναι ανεπτυγμένη τουριστικά εδώ και πολλά χρόνια και ο κύριος λόγος για αυτό είναι οι θαυμάσιες παραλίες της, που σύντομα την έκαναν διεθνή προορισμό. Το νησί έχει ακτογραμμή μεγαλύτερη από 120 χλμ σε μήκος και περισσότερες από 60 παραλίες. Ολες εξαιρετικές, κάποιες αληθινά υπέροχες. Η ποικιλία των πολλών της παραλιών και των τουριστικών της υποδομών, κάνει την Ζάκυνθο ιδανικό παραθεριστικό προορισμό.

Οι νότιες και ανατολικές ακτές του νησιού έχουν τις περισσότερες και πιο ανεπτυγμένες τουριστικά παραλίες. Αντίθετα οι δυτικές ακτές είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτες και γνωστές για την άγρια ομορφιά τους. ομως και σε αυτές υπάρχουν μικρές παραλίες σπάνιας ομορφιάς, πού είτε μπορούν να προσεγγιστούν από την θάλασσα, είτε σπανιώτερα οδικά.

Νότια της πόλης

Ο κόλπος του Λαγανά και η χερσόνησος του Βασιλικού φιλοξενούν τις πιο πολλές, πιο μεγάλες, πιο γνωστές και πιό ανεπτυγμένες τουριστικά παραλίες του νησιού. Εδώ χτυπά η καρδιά της παραθεριστικής Ζακύνθου.

Αγ. Σώστης, Λαγανάς και Καλαμάκι αποτελούν μια από τις πιό γνωστές αμμουδιές της Ελλάδας και της Μεσογείου. 9 χλμ συνεχούς αμμουδιάς, με ρηχά και ζεστά νερά και εξαιρετικά ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές.

Πιο ανατολικά, στο ΝΑ άκρο του νησιού βρίσκεται η παραλία του Γέρακα, η θεωρούμενη από τους περισσότερους σαν η καλύτερη παραλία της Ζακύνθου. Πρόκειται για μια εκτεταμένη, εξωτική, χρυσή αμμουδιά, προστατευμένη από την υπερβολική τουριστική εκμετάλλευση, καθώς ανήκει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, πράγμα που έχει βοηθήσει την παραλία να διατηρήσει την φυσική της ομορφιά, ενώ είναι μια παραλία με εύκολη πρόσβαση.

Λίγο πιο βόρεια του Γέρακα βρίσκονται οι πολύ δημοφιλείς, κοσμικές παραλίες Αγ. Νικόλαος και Μπανάνα. Πολύ οργανωμένες, αποκλειστικά προσανατολισμένες στην διασκέδαση και στην εξυπηρέτηση των παραθεριστών.

Ανεβαίνοντας κι άλλο προς την πόλη, συναντάμε την παραλία Πόρτο Ζόρο, που αν και καλά οργανωμένη κι αυτή, διατηρεί το ειδυλλιακό της ύφος.

Τέλος, δίπλα στην πόλη στα νότιά της, βρίσκεται η παραλία στο Αργάσι. Στενόμακρη αμμουδιά, δίπλα στον οικισμό και τις ξενοδοχειακές μονάδες. Πολύ οργανωμένη, στα πρότυπα και τις προδιαγραφές του σύγχρονου μαζικού τουρισμού.

Βόρεια της πόλης

Βόρεια της πόλης ξεκινά μια μακρά διαδοχή από παραλίες των ανατολικών ακτών, από τις έντονα τουριστικοποιημένες περιοχές κοντά στην πόλη και το αεροδρόμιο, μέχρι τις πιο απόμακρες του βορεινού άκρου του νησιού. Οι πλέον πολυσύχναστες, κοσμικές και οργανωμένες είναι οι παραλίες Τσιλιβί και Αλυκές. Ανάμεσά τους υπάρχουν πολλές πιο ήσυχες και λιγώτερο οργανωμένες, αλλά το ίδιο εξαιρετικές, όπως η Μπούκα, η Ψαρού, ο Ξεχωριάτης. Ολες αμμουδερές ή με λίγο ψιλό βότσαλο. Πιο βορεινά οι παραλίες γίνονται ακόμη πιο ήσυχες και λιγώτερο οργανωμένες, αλλά πολύ γραφικές και όμορφες. εδώ ξεχωρίζουν η παραλία Ξύγκια, μια μικρή γραφική παραλία με θειούχα νερά και σπηλιές, ο Μακρύς Γιαλός και το ρομαντικό λιμανάκι του Αγ. Νικολάου.

Δυτικές ακτές

Οι δυτικές ακτές του νησιού είναι γνωστές για την άγρια ομορφιά τους. Λευκοί γκρεμνοί, βραχώδεις ορθοπλαγιές και σπηλαιώδεις σχηματισμοί συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Λίγες και μικρές παραλίες βρίσκονται εδώ, οι περισσότερες προσιτές μόνο από την θάλασσα.

Το Ναυάγιο είναι η πιο διάσημη, διεθνώς, παραλία των δυτικών ακτών του νησιού. Πεντακάθαρα νερά, λευκή άμμος, εντυπωσιακοί απότομοι βράχοι και το μισοβυθισμένο στην άμμο κουφάρι ενός πλοίου δημιουργούν ένα μοναδικής ομορφιάς σκηνικό. Η παραλία έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα.

Πιο νότια από το Ναυάγιο βρίσκεται το πανέμορφο Πόρτο Βρώμη. Στο βάθος ενός στενόμακρου όρμου, σαν μικρό φιόρδ, βρίσκονται δυο μικρές λωρίδες άσπρης άμμου ανάμεσα σε βραχώδεις πλαγιές. Η μία είναι προσιτή οδικώς από την Αναφωνήτρια (5 χλμ) και η άλλη από τις Μαριές (6 χλμ). Από εδώ ξεκινούν τα καραβάκια για το Ναυάγιο.

6 χλμ από τον Αγ. Λέοντα βρίσκεται το Πόρτο Λιμνιώνας, μια πέτρινη αγκαλιά της θάλασσας που θα μαγέψει όσους αγαπούν την αυθεντική ομορφιά της άγριας φύσης. Δεν υπάρχει παραλία, αλλά βράχοι και θαυμάσια νερά. Ενα τοπίο βγαλμένο από μυθιστόρημα. Δίπλα στον Λιμνιώνα (2 χλμ) βρίσκεται το Πόρτο Ρόξα. Ανάλογο σκηνικό με λίγο χαμηλότερα βουνά γύρω του. Μπορεί να μην έχουν την οργάνωση των μεγάλων παραλιών, αλλά έχουν τα ταβερνάκια τους και τις μικροανέσεις τους.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.