Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
H πόλη της Ζακύνθου, αν και καταστράφηκε ολοσχερώς στους σεισμούς του 1953, διατηρεί πολλή από την χάρη της. Αυτό οφείλεται τόσο στην δημιουργική δύναμη του ζακυνθινού λαού, πού έδωσε μεγάλο αγώνα να ξανακάνει όμορφη την πόλη του, όσο και στην πολύ καλή της θέση, που την περιβάλλει με ιδιαίτερη χάρη.
- Την πρώτη εντύπωση του επισκέπτη κλέβει το εντυπωσιακό κτιριακό σύνολο της εκκλησίας του Αγ. Διονυσίου, με το τεράστιο καμπαναριό και την Μονή Αμμου, όπου στεγάζεται και το σημαντικό Εκκλησιαστικό Μουσείο. Το συγκρότημα του Αγ. Διονυσίου είναι το κατεξοχήν τοπόσημο της Ζακύνθου και αποτελεί αληθινό στολίδι του νησιού. Στον ναό, έναν από τους ομορφότερους της Ελλάδας, φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου, σε μια αργυρόγλυπτη λάρνακα του 1829, μέσα σε επιχρυσωμένο δωμάτιο. Ολος ο ναός είναι ένα μικρό μουσείο έξοχων έργων της ζακυνθινής ζωγραφικής παράδοσης.
- Η ιστορική πλατεία Αγ. Μάρκου είναι το μεσαιωνικό κέντρο της πόλης, εκεί όπου έλαβαν χώρα οι σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της Ζακύνθου, όπως το κάψιμο του Libro d'oro, συμβόλου της αριστοκρατικής φεδουαρχίας του νησιού, από τον ζακυνθινό λαό το 1798. Εδώ βρίσκονται και το Μουσείο Σολωμού, Κάλβου & Επιφανών Ζακυνθίων, όπου φυλάσσονται τα οστά των μεγάλων μας εθνικών ποιητών και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Αγ. Μάρκου.
- Λίγο πιο κάτω, στην παραλία, βρίσκεται η μεγάλη πλατεία Σολωμού, όπου ξεχωρίζει ο ναός του Αγ. Νικολάου, το μοναδικό βενετσιάνικο κτίσμα που διασώθηκε από τούς σεισμούς του 1953. η εκκλησία ήταν χτισμένη πάνω σε μια νησίδα που ενώθηκε αργότερα με την πόλη, όταν με επιχωμάτωση της παραλίας δημιουργήθηκε η πλατεία. Εδώ, επίσης, βρίσκεται και το Μουσείο Ζακύνθου, το σημαντικότερο μουσείο Μεταβυζαντινής τέχνης της Ελλάδας.
- Άλλοι αξιόλογοι ναοί της πόλης είναι η Κυρία των Αγγέλων και ο περίφημος ναός της Φανερωμένης, ένα αναγεννησιακό κομψοτέχνημα της επτανησιακής ναοδομίας και της ζακυνθινής διακοσμητικής τέχνης.
- Πάνω από την πόλη δεσπόζει το ενετικό κάστρο, πνιγμένο από ένα θαυμάσιο δάσος, ενώ μέσα του φιλοξενεί τα απομεινάρια πολλών μεσαιωνικών ναών και στρατιωτικών κτηρίων.
- Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται ο λόφος του Στράνη, όπου ο Διονύσιος Σολωμός, ακούγοντας τους κανονιοβολισμούς της πολιορκίας του Μεσολογγίου, έγραψε τον εθνικό μας ύμνο.