ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Στην ΒΔ ακτή της παλιάς πόλης της Λευκάδας βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδος. Στο κτήριο αυτό ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει τόσο το φιλοξενούμενο εκεί Αρχαιολογικό Μουσείο, όσο και μια σειρά άλλων αξιόλογων εκθέσεων. Πιο συγκεκριμένα:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας, αν και μικρό σε μέγεθος, παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή με εκθέματα από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα, από τις ανασκαφές στο νησί. Στο μουσείο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια πολύ καλή εικόνα της καθημερινής ζωής του προϊστορικού και αρχαίου ανθρώπου, σε όλες της τις διαστάσεις.


Στο ίδιο κτήριο φιλοξενούνται το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν, όπου εκτίθενται ντοκουμέντα από την ζωή του μεγάλου Λευκαδίτη εθνικού ποιητή της Ιαπωνίας, και η πολύ αξιόλογη Λευκαδιακή Πινακοθήκη.

Λίγο πιο πέρα, στο κέντρο της παλιάς πόλης, στην πλατεία Μαρκά, βρίσκεται η Αίθουσα Θεοδώρου Στάμου, αφιερωμένη στον παγκοσμίου φήμης Λευκαδίτη εξπρεσιονιστή ζωγράφο, καθώς και οι περίφημες Βιβλιοθήκη Νίκου Σβορώνου και Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη, δυο πνευματικά κέντρα μοναδικής αξίας στον ελλαδικό χώρο.

Τέλος, στο κέντρο της παλιάς πόλης, δίπλα στην κεντρική πλατεία βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Ορφεύς, που ιδρύθηκε το 1937 και φιλοξενεί πολλά, αξιόλογα και σπάνια εκθέματα.

Λίγο έξω από την πόλη, στο ιστορικό μοναστήρι της Φανερωμένης, λειτουργεί Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, με εκθέματα από τον 15ο αι. μέχρι τον 19ο αι., όπου το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από έργα Επτανήσιων ζωγράφων.

Στο κέντρο του νησιού, στον Κάβαλο, λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο στον Κάβαλο. Ενώ λίγο πιό Νότια, στο γραφικό κεφαλοχώρι Καρυά, βρίσκεται το πολύ ξεχωριστό ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο Λευκαδίτικου Κεντήματος "Μαρία Κουτσοχέρω".

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.