ΚΑΛΑΜΟΣ

Ο Κάλαμος είναι ένα εντυπωσιακό, καταπράσινο βουνό, που αναδύεται από την θάλασσα. Στην Βόρεια ακτή του, απέναντι από τον Μύτικα, είναι κατάφυτος από αιωνόβια πεύκα, μέχρι το κύμα. Το πευκοδάσος αυτό είναι μοναδικό στο Ιόνιο και δίνει στο νησί μια n άγρια, παρθένα ομορφιά.

Στην Ανατολική ακτή βρίσκεται το λιμάνι του Καλάμου, ιδιαίτερα δημοφιλές στα χιλιάδες κότερα που κατακλύζουν το καλοκαίρι αυτά τα νερά, από όλον τον κόσμο. Εκεί δένει και το καραβάκι που συνδέει το νησί με το λιμανάκι του Μύτικα και τον έξω κόσμο.

Οι περίπου 500 μόνιμοι κάτοικοι κατοικούν κατά κύριο λόγο στο χωριό που περιβάλλει το λιμάνι. Τα σπίτια, πέτρινα, αγροτικά, λιτά, είναι χτισμένα αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι, πολύ κοντά το ένα στο άλλο, με φιδωτά σοκάκια ανάμεσά τους.

Στα Βόρεια του νησιού, υπάρχει ο μικρός οικισμός της Επισκοπής, που συνδέεται με το λιμάνι με δρόμο που περνά μέσα από το μαγευτικό πευκοδάσος. Η Επισκοπή κατοικείται κυρίως το καλοκαίρι. Στον οικισμό της υπάρχει μικρό λιμανάκι. Εδώ βρίσκεται και το κάστρο του νησιού, το ονομαστό Καστρομονάστηρο, με τα εντυπωσιακά καμαρωτά τείχη.

Στην Νοτιανατολική ακτή του νησιού, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό λιμάνι, βρίσκεται το Πόρτο Λεόνε, ένας μικρός εγκαταλελειμμένος οικισμός. Αυτός ο γραφικός κολπίσκος είναι αγαπημένο σημείο αγκυροβόλησης για πολλούς ιστιοπλόους.

Στο νησί σώζονται πολλά παλιά, μικρά και γραφικά, εκκλησάκια. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, λόγω θέσης, είναι το εξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής, στην Βορεινή κορυφή του βουνού, με την μαγευτική θέα σε όλο το πέλαγος και τις απέναντι ακτές.

Η Δυτική ακτή είναι άγρια και απρόσιτη, όμως Στην Ανατολική και Βόρεια ακτή ο Κάλαμος έχει θαυμάσιες βοτσαλωτές παραλίες με πεντακάθαρα νερά. Από παλιά, μάλιστα, ο Κάλαμος προσέλκυε πολλούς φίλους του ελεύθερου κάμπινγκ· ειδικά στις παραλίες που η πρόσβαση ήταν μόνο από την θάλασσα.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.