ΚΑΣΤΟΣ

Ο Καστός είναι το μικρότερο από τα τρία κατοικημένα νησιά της Λευκάδας. Βρίσκεται δίπλα από τον Κάλαμο και διαφέρει αρκετά από αυτόν, καθώς είναι πολύ χαμηλότερος και με αραιότερη βλάστηση.

Το χωριό του Καστού, επίσης, δίνει στον επισκέπτη διαφορετική αίσθηση, με τα δίπατα πέτρινα σπίτια του χτισμένα αραιά και τριγυρισμένα από ελιές. Χρωματιστά παραθυρόφυλλα, ξύλινα μπαλκόνια με μεγάλες μπαλκονόπορτες και κόκκινες κεραμοσκεπές, δημιουργούν ένα σκηνικό αλλοτινών χρόνων, μια αίσθηση επαρχιακής νοικοκυροσύνης κι αρχοντιάς.

Η Ανατολική του ακτή, όπου βρίσκεται και το χωριό με το γραφικό λιμάνι, έχει πολλές μικρές παραλίες με πρόσβαση και από ξηρά και από θάλασσα. Στο νησί δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Οι μετακινήσεις είναι πολύ μικρές και γίνονται με τα πόδια ή με βάρκα. Το Σαρακήνικο, ο φυσικός όρμος στην Δυτική ακτή του νησιού, έχει έναν μικρό ασφαλή μώλο.

Ο ναός του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου (19ος αι.) στο χωριό κρύβει στα θεμέλιά του θολωτό παλαιοχριστιανικό τάφο. Λίγο πιο Βόρεια του οικισμού υπάρχει το γραφικό εξωκλήσι του Αγ. Αιμιλιανού και κοντά σε αυτόν η φωκότρυπα, όμορφη μικρή θαλασσινή σπηλιά με αμμουδιά στο εσωτερικό της.

Μοναδική πρόσβαση στον Καστό, αν δεν έχετε δικό σας σκάφος, είναι από το λιμανάκι του Μύτικα, στην απέναντι Ακαρνανική ακτή.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.